Wist jij dit al over de ramadan?

FLEVOLAND • Zo 10 maart 2024 | 7:55 • Zondag 10 maart 2024 | 7:55

Gedurende de maand ramadan vasten moslims vanaf het Fajr-gebed (zonsopkomst) tot het Magrib-gebed (zonsondergang). De Islam bestaat uit vijf zuilen en het vasten tijdens de maand ramadan is de vierde zuil. De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en bestaat uit 29 of 30 dagen.

Wanneer start de ramadan?
Erg simpel, wanneer de nieuwe maan is waargenomen dan is de ramadan begonnen. Ieder jaar vindt de ramadan tien dagen eerder plaats dan het jaar ervoor. Dit komt omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de maan. In tegenstelling tot de Gregoriaanse kalender die gebaseerd is op de zon.

Pas als de nieuwe maan zichtbaar is begint de ramadan. Het komt wel eens voor dat in bijvoorbeeld het Midden-Oosten het vasten al is begonnen en in de rest van de wereld nog niet.

Archieffoto

Wat doen moslims tijdens de ramadan?
Vanaf het Fajr-gebed rond 05.30 uur (zonopkomst) tot het Magrib-gebed rond 18.40 uur (zonsondergang) onthouden moslims zich van eten, drinken, intiem contact en conflicten zoals ruzies. Na zonsondergang mogen moslims weer eten en drinken.

Moslims krijgen het advies om het vasten te verbreken met het eten van dadels en het drinken van water of melk. Iedere avond vindt in de moskee het Taraweeh-gebed plaats. Onder begeleiding van een iman wordt dan gezamenlijk gebeden. Het Taraweeh-gebed is niet verplicht, maar het is een moment voor moslims om tot elkaar te komen.

Sadaqa
Naast het vasten tijdens de ramadan worden moslims aangespoord tot positief gedrag. Zo worden verschillende liefdadigheidsprojecten of inzamelingsacties in binnen- en buitenland georganiseerd voor de minderbedeelde moslims. Bijvoorbeeld het bouwen van een moskee of waterput. Al deze initiatieven worden zakaat of sadaqa genoemd en vertaalt zich in 'een vrijwillige gift’.

Moet iedereen vasten?
Jonge kinderen, reizigers die een reis van meer dan tachtig kilometer maken, zieken, zwangere of menstruerende vrouwen hoeven niet te vasten. Ook als een vrouw borstvoeding geeft, hoeft dat niet.

Om het niet-vasten te compenseren wordt er meestal geld gedoneerd aan minderbedeelden om bijvoorbeeld een maaltijd van te kopen. Iedereen die de puberteit heeft bereikt is overigens verplicht om vanaf die leeftijd te vasten.

Archieffoto

Wanneer is de ramadan afgelopen?
Het einde van ramadan wordt rond 9 april gevierd met het Suikerfeest: Eid ul Fitr. De dag start in de moskee met het gezamenlijk gebed. Nadat het gebed is afgelopen, zal de rest van de dag met vrienden of familie worden doorgebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel