Slechtvalk gevaar voor duivenhouders: "Wij vrezen voor onze hobby"

EMMELOORD • Do 7 maart 2024 | 6:00 • Donderdag 7 maart 2024 | 6:00

Duivenhouders in Emmeloord vrezen voor hun hobby nu er op het dak van De Golfslag een broedkast is geplaatst voor slechtvalken. Deze roofvogels eten onder meer duiven.

"De kans is groot dat ik de McDrive word van de slechtvalk", zegt Nick van Adrichem, voorzitter van postduivenvereniging de Zuiderzeevliegers.

Hij woont op steenworp afstand van het gebouw De Golfslag en heeft in zijn tuin een schuurtje met zo'n dertig postduiven. "Als de slechtvalk de weg naar mijn duiven heeft gevonden, kan ik een maand later wel stoppen met mijn hobby", zegt de duivenmelker.

Stadsduiven zijn volgens Van Adrichem heel moeilijk te vangen door de slechtvalken. Ze zitten vaak op daken en lopen op straat tussen de mensen. De roofvogels kunnen daar niet naar duiken. Maar de postduiven van Van Adrichem vliegen vaak veel hoger en zijn daardoor makkelijke prooien.

Trainen op grote hoogte
Duivenmelkers trainen een aantal keer per dag met hun duiven. Ze laten de duiven dan op grote hoogte vliegen. Het is een training voor de langere vluchten die ze maken.

Stadsduiven vliegen volgens Van Adrichem lang niet zo hoog. Na de training gaan zijn duiven weer in hun hok, zodat ze in de buurt geen overlast veroorzaken. "Mijn duiven zijn geen schijtvogels", zegt hij. De duiven zitten niet op de daken van de buren.

Grote zorgen
Nadat woensdag het nieuws over de broedkast werd gepubliceerd bij Omroep Flevoland ontplofte zo'n beetje de WhatsApp-groep van de Zuiderzeevliegers. "Mijn collega's maken zich grote zorgen."

Toch begrijpt van Adrichem dat het bij de natuur hoort. "Roofvogels vangen duiven. Maar dan hoef je nog geen broedkast zo dicht bij duivenmelkers te plaatsten".

Van Adrichem heeft geen moeite met slechtvalken die in de natuur nesten bouwen en zo nu en dan een postduif vangen. Dat komt volgens hem niet zo vaak voor.

Nog geen actie
Waar hij wel voor vreest is dat er door het plaatsen van de broedkast meer slechtvalken naar Emmeloord zullen komen. "Die moeten ook eten." Er blijft dan volgens hem geen postduif meer over.

Of er actie wordt ondernomen? "Voorlopig niet", laat hij weten. Mogelijk wordt er nog contact gezocht met de eigenaar van van de Golfslag en met de stichting Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder.

Van Adrichem verwacht niet dat de broedkast binnenkort zal verdwijnen. Hij hoopt dat er in elk geval niet meer bijkomen. De slechtvalk moet volgens hem zelf maar zijn broedplaatsen creëren. "Daar hoeven wij hem niet bij te helpen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel