Redouane (29) vertrekt met angst uit Almere door einde opvang derdelanders
De 29-jarige Redouane uit Marokko wilde altijd al studeren in Oekraïne. Na lang werken werd zijn droom werkelijkheid, en reisde hij af naar Charkiv. Zijn droom viel in duigen toen Rusland in 2022 Oekraïne binnenviel, waarna hij in Almere terechtkwam. Maar nu moet hij ook hier weg. Op 4 maart eindigt namelijk het recht op verblijf voor zogeheten derdelanders, waar Redouane onder valt.
"Ik heb heel lang gedacht: dit moet een grap zijn. Maar inmiddels dringt door dat dit serieus is", vertelt Redouane in het Engels. Vorige maand kreeg hij, samen met zo'n 2750 andere derdelanders, te horen dat hij geen recht meer heeft op verblijf in Nederland.
Ouders legden geld opzij
Redouane groeit op in Agadir, een stad aan de kust van Marokko. "Mijn ouders hebben altijd hard gewerkt en legden hun geld opzij voor mijn studie in Oekraïne", vertelt hij. Op zijn 25e begint hij aan de master 'Scheikundige Technologie' in Charkiv, waarvoor hij een jaar lang Russisch studeerde. Toen hij na drie jaar zijn diploma behaalde, brak de oorlog uit.
Redouane vluchtte, net als veel Oekraïners, het land uit. Eerst naar Polen en daarna naar Italië. Toen hij van een collega hoorde dat Nederland vluchtelingen met open armen ontving, aarzelde hij geen moment en reisde hij deze kant op.
Goed leven in Almere
Het kantoorgebouw Alnovum, naast station Almere Centrum, was de afgelopen twee jaar zijn thuis. Het Leger des Heils vangt de gevluchte mensen op. "Het is zo fijn om in Almere te wonen, de afgelopen twee jaar waren zo goed voor mij." Redouane heeft in Almere een baan gevonden en vrienden gemaakt. "Alles was goed, tot deze beslissing."
Terug naar Marokko?
In theorie kan hij teruggaan naar Marokko, maar dat klinkt volgens een hulpverlener makkelijker dan het is. Hij deelt niet alleen bijna dezelfde voornaam, maar ook dezelfde culturele achtergrond als Redouane. Dagelijks voeren de twee gesprekken over de treurige situatie. Ze voelen beide dat ze een sterke band met elkaar hebben opgebouwd.
"Waar het op neerkomt, is dat hij alles kwijt is."
"Zijn diploma ligt nog op de universiteit in Oekraïne. Als hij naar Marokko gaat, is de kans klein dat hij daar nog een diploma haalt. Maar naar Oekraïne gaan heeft ook geen zin", zegt de hulpverlener. "De Oekraïense overheid heeft besloten dat hij als derdelander ook niet mag terugkeren. En ze hebben in Oekraïne geen DigiD waarmee hij zijn diploma even kan downloaden. Waar het op neerkomt, is dat hij alles kwijt is."
Onbeschrijfelijke schaamte
En dat ligt volgens de twee bevriend geraakte mannen gevoelig in de Marokkaanse cultuur. "Je kunt in onze cultuur niet terugkomen met lege handen", zegt de hulpverlener. "Die schaamte is onbeschrijfelijk. Dat is soms nog erger dan het kwijtraken van alles. Je ouders verliezen alle respect voor je."
"Niet alleen je ouders", vult Redouane aan, "Je wordt door iedereen gezien als een mislukkeling. Ze zullen denken dat ik mijn best niet heb gedaan." Redouane heeft zijn ouders niet meer gesproken sinds de beslissing van de Raad van State. "Ik kan het ze niet vertellen. Mijn moeder…" Hij schudt zijn hoofd. "Nee, dat kan ik echt niet."
Wegbonjouren
Waar hij dan wel naartoe kan, weet hij niet. "Natuurlijk ben ik bang. Ik ben twee jaar van mijn leven verloren hier in Nederland. Ik wil niet weggaan met niks." Redouane zou het liefste uitstel willen, zodat hij hier nog een tijd kan blijven. Hij wil dezelfde rechten als andere Oekraïners. "Ik kom ook uit Oekraïne. Ik heb er lang gewoond. Het voelt oneerlijk."
Dat is het moeilijkste aan dit verhaal, vindt de hulpverlener. "Ik zie deze jongens vaker dan mijn eigen vrouw. Zondag moet ik ze wegbonjouren. Ik wil dat niet doen. Wij zijn van het Leger des Heils. Wij zijn er om mensen op te vangen, niet om mensen op straat te gooien."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Reizigers stoten hun hoofd op het busstation
ALMERE • Di 26 november • Dinsdag 26 november"Het doet echt heel zeer!" Dat zegt een meisje bij busstation 't Oor over de A6 bij Almere Haven. Ze heeft het over de schuine balken vanuit de grond waar het dak op steunt. Daar heeft ze een keer fli...
-
Tbs'er doet aanvraag bij Levenseindekliniek
SWIFTERBANT • Di 26 november • Dinsdag 26 novemberEen 54-jarige man uit Swifterbant die voor ontucht met twee minderjarige jongens tot tbs is veroordeeld, wil niet meer leven als hij niet vrij komt. Dat werd maandag duidelijk in de rechtbank van Lely...
-
Grote zorgen bij tbs-advocaat na kritisch inspectierapport: 'Trieste constatering'
ALMERE • Di 26 november • Dinsdag 26 november"Naar en triest", zo noemt advocaat Jan Jesse Lieftink de bevindingen die de inspecties doen in hun onderzoeksrapport naar de Oostvaarderskliniek. Lieftink staat meerdere patiënten bij in de tbs-klini...