'Jonge stad Almere heeft last van driedubbele groeipijn'

ALMERE • Vr 1 maart 2024 | 14:01 • Vrijdag 1 maart 2024 | 14:01

Almere heeft onderzoek laten doen naar hoe het gaat met de inwoners van de stad. Daaruit blijkt dat het goed gaat met het grootste deel van de inwoners, maar het college van burgemeester en wethouders noemt een aantal uitkomsten 'alarmerend' en wil hierover in gesprek met de gemeenteraad. Een woordvoerder geeft aan: "Almere heeft last van een driedubbele groeipijn."

Het is voor het eerst dat er in Almere zo'n grootschalig onderzoek is gedaan. Uit het rapport blijkt dat Almere een unieke groeistad is. Jongeren zouden hier graag willen blijven en er zouden voldoende natuur en recreatiemogelijkheden zijn.

Negatieve top 10-lijstjes
Toch gaat het niet goed met het voorzieningenniveau, bijvoorbeeld op het vlak van zorg en welzijn, cultuur en werkgelegenheid. Ook ervaren Almeerders hun gezondheid als minder positief dan inwoners uit andere grote vergelijkbare steden.

Almere duikt steeds vaker op in zogenoemde negatieve top 10-lijstjes. "Denk aan de stad met het grootste lerarentekort. De stad met een groot tekort aan huisartsen."

Volgens het rapport zijn er daarnaast relatief veel inwoners met schulden en Almeerders die in armoede leven, vooral in eenoudergezinnen. Er zou sprake zijn van hoge schooluitval, jeugdwerkloosheid en hoge jeugdcriminaliteit. "Dreiging van georganiseerde vormen van criminaliteit vraagt om extra aandacht", zegt de gemeente.

Eenzaamheid nergens anders zo hoog
In Almere is bovendien veel eenzaamheid: meer dan de helft van de mensen, namelijk 54 procent, ouder dan 19 jaar, voelde zich in 2020 eenzaam. Dit is het hoogste cijfer van Nederland. "Bij het ontwikkelen van nieuwe wijken is er beperkt ingespeeld op het bevorderen van sociale samenhang."

Wethouder Froukje de Jonge: "Bijna vijftig jaar explosieve groei doet wat met een stad. We hebben doordat we snel gegroeid zijn en nog steeds groeien andere uitdagingen dan andere grote steden die al veel langer bestaan en veel minder hard groeien", legt ze uit. "Je alleen voelen heeft zijn weerslag op je mentale-, maar ook op je fysieke gezondheid."

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel