Provincie gaat EBS boetes opleggen, kan gaan om enkele honderdduizenden euro's

FLEVOLAND • Wo 28 februari 2024 | 20:42 • Woensdag 28 februari 2024 | 20:42

De provincie gaat zeker boetes opleggen aan busvervoerder EBS voor het niet nakomen van afspraken in het contract. Het gaat mogelijk om enkele honderdduizenden euro's, maar dat moet Flevoland eerst nog bespreken met Overijssel en Gelderland. De drie provincies hebben gezamenlijk een contract voor het streekvervoer. Dat zei Gedeputeerde Jan de Reus woensdag in een vergadering van Provinciale Staten.

In het provinciehuis werd een extra debat gehouden over de problemen bij EBS. Door een groot tekort aan buschauffeurs, ziekteverzuim, een tekort aan bussen en organisatorische problemen kan EBS de dienstregeling sinds 10 december niet zo uitvoeren zoals in het contract is afgesproken.

EBS gaat vanaf 14 april zelfs minder ritten rijden, zodat de dienstregeling betrouwbaarder wordt en de kans kleiner is dat ritten uitvallen. "De betrouwbaarheid van de dienstregeling is het belangrijkste. Liever 95 procent van de dienstregeling uitvoeren met 100 procent betrouwbaarheid dan 100 procent van de dienstregeling met problemen," aldus De Reus.

Kritische Staten
Provinciale Staten waren kritisch over EBS, maar ook over de manier waarop het college van Gedeputeerde Staten de problemen heeft aangepakt. Een aantal fracties vindt dat het college te lang heeft vertrouwd op uitspraken van EBS dat de gevolgen van het personeelstekort zeer beperkt zouden zijn.

"Zijn wij naïef geweest? Dat weet ik niet, maar met de kennis van nu hadden we in december veel scherper moeten doorvragen," aldus De Reus.

"Er komen boetes, maar welke weten we nog niet."

— Gedeputeerde Jan de Reus, provincie

De Staten namen bijna unaniem een motie van de ChristenUnie aan, waarin ze het college opdragen om elke drie maanden op de hoogte te worden gehouden over de voortgang bij EBS. "We verwachten dat het college scherp op de bal blijft zitten," aldus de VVD.

Ook was er brede steun voor een motie van de BBB, die het college oproept er voor te zorgen dat EBS zich maximaal inzet op de werving van chauffeurs en minder op de aanschaf van de elektrische bussen.

De laatste 31 dieselbussen moeten dan wel zo spoedig mogelijk in 2025 worden vervangen. Door leveringsproblemen bij de fabrikant komen deze bussen pas in december.

Nieuwe chauffeurs
De Staten rekenen er op dat EBS in december alsnog de volledige dienstregeling gaat rijden, zoals die contractueel is vastgelegd. Twee weken terug zei EBS-topman Wilko Mol dat hiervoor wel 120 nieuwe chauffeurs nodig zijn. Het is nog lang niet zeker of dit gaat lukken.

Gedeputeerde De Reus zei dat EBS in juni voldoende chauffeurs moet hebben geworven om in december de volledige dienstregeling te kunnen rijden. Ook moet het ziekteverzuim omlaag en de opleiding voor chauffeurs worden versneld.

"Indien de aantallen chauffeurs in juni niet worden gehaald, zal EBS met een alternatief vervoersplan moeten komen," aldus De Reus. De versoberde dienstregeling moet dan mogelijk langer worden voortgezet.

Maximale inspanning
Van dat vooruitzicht wilden veel fracties niets weten. D66 wilde aanvankelijk dat het college elke mogelijke boete oplegt aan EBS. Later zwakte zij dit in een motie af tot "zich maximaal in te spannen" om boetes op te leggen.

Hoewel die motie niet werd aangenomen, zullen er dus zeker boetes worden opgelegd, zo zei De Reus. Dat gebeurt pas na afloop van het huidige eerste kwartaal. Over de hoogte kon hij niet veel meer kwijt dan dat het om "enkele honderdduizenden euro's" zou kunnen gaan.

50PLUS vond dat de provincies het contract met EBS moeten ontbinden, als in juni blijkt dat het bedrijf de contractuele afspraken niet kan nakomen. Dan is er sprake van een wanprestatie.

Volgens Gedeputeerde De Reus lost ontbinding van het contract niets op en zou dit betekenen dat er een nooddienstregeling met een andere vervoerder moet worden afgesloten. "Dan zet je je in een wurgsituatie, dat moeten we niet willen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel