Waarom stapte de Lelystadse wethouder Broekema op en hoe gaat het nu verder?
Niemand had het vertrek van de Lelystadse wethouder Rinze Broekema zien aankomen. Raadsleden zijn vol lof over hem en ook de reden van zijn opstappen blijft vaag. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend wat er nu gaat gebeuren, omdat er in Lelystad sprake is van een raadsakkoord. Hoe gaat het nu verder?
Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond kondigde Broekema zijn aftreden aan. "Ik stop als wethouder, met pijn in het hart. Vanavond houdt het op", zei hij tegen de aanwezige raadsleden. Na zijn mededeling wilde hij geen vragen beantwoorden van raadsleden en vertrok hij direct naar huis. Ook Omroep Flevoland wil hij verder niet te woord staan.
Vaak als een wethouder vertrekt, is het omdat hij het vertrouwen van de gemeenteraad kwijt is. Dat is volgens verschillende raadsleden niet het geval.
Henk Schraa van de ChristenUnie, die hem heeft voorgedragen, zegt daar het volgende over: "Hij stond er bij de raad goed op, hij heeft ambitie getoond en is voortvarend met de sportvisie aan de gang gegaan. Het was een vriendelijke en toegankelijk wethouder."
Ook Marco Boogaard van de VVD was uit het veld geslagen door de mededeling van Broekema. "Ik heb niet het idee dat we als raad (...) het vertrouwen in hem aan het verliezen waren. Dus het is vooral een conclusie die hij zelf getrokken heeft."
"Hij had wel wat aansporing nodig in het begin maar er was geen onvrede."
Te lief
Jack Schoone van Leefbaar Lelystad denkt vooral dat het geen goede match was. "Het is een schat van een man, misschien wel te lief." Ook geeft hij aan dat de wethouder de eerste 1,5 jaar van zijn termijn niet zo zichtbaar was. In december vorig jaar werden daar ook vragen over gesteld tijdens de raadsvergadering.
Ook Murat Aktan van JongLelystad erkent dat het in het begin wat stroef liep bij de wethouder. Hij wijdt dit vooral aan dat Broekema met zijn gezin vanuit Rotterdam naar Lelystad moest verhuizen en de stad moest leren kennen. "Zijn vertrek zegt wel wat over hem. Ik denk dat hij er hoge standaarden op nahoudt en het gevoel had dat hij niet voldoende kon leveren."
Begin dit jaar kwam de wethouder negatief in het nieuws omdat hij van mening was dat er geen tijdelijke sporthal moest komen terwijl de nieuwe sporthal nog jaren op zich liet wachten. Daarop trokken verschillende sportleraren aan de bel, net als Ruud Peltzer namens verschillende sportverenigingen. Peltzer was vooral verbolgen over de slechte staat en viezigheid van sporthal 't Kofschip.
De wethouder kwam daarop in actie en de plannen voor de sportvisie kwamen in een stroomversnelling. Bas de Reus van GroenLinks zegt daarover: "Hij had wel wat aansporing nodig in het begin maar er was geen onvrede. Uiteindelijk heeft hij echt goede plannen opgeleverd."
Juist daarom vinden raadsleden het extra jammer dat de wethouder nu vertrekt. Schoone: "Ik vind het zo zonde voor de stad, we hebben zo veel te doen."
Nieuwe manier van werken
Omdat wethouder Broekema lid van de ChristenUnie is zou volgens het traditionele politieke systeem de ChristenUnie nu weer een wethouder voordragen. Maar de Lelystadse gemeenteraad doet het sinds twee jaar anders en maakt gebruik van een raadsakkoord.
Daar staat in waar alle partijen het over eens zijn over wat er de komende vier jaar moet gebeuren. Ook staat er in hoe er met elkaar wordt omgegaan en wat bijvoorbeeld de rol van de wethouder is bij deze nieuwe manier van werken.
Wat er niet instaat is wat er moet gebeuren als een wethouder voortijdig opstapt. Dus dat betekent dat alle fractievoorzitters met elkaar om tafel moeten en samen een oplossing moeten bedenken.
Waarschijnlijk zal er weer een sollicitatieprocedure worden gestart en mogen alle partijen iemand voordragen. De kwalificaties van een persoon zijn dan belangrijker dan van welke partij hij of zij is.
"Ik maak mij zorgen, wil niet dat we nog iemand kwijtraken."
Zorgen
Verder zal de gemeenteraad met het college gaan kijken hoe dit kon gebeuren. Raadslid Sanne de Wilde van D66: "Rinze is de enige wethouder die van buiten Lelystad kwam en ook lijntjes naar Den Haag had. Waarom is het college er niet in geslaagd hem erbij te houden? Ik maak mij zorgen, wil niet dat we nog iemand kwijtraken. Dus dit is het moment om bij te sturen."
Aktan ziet dit vertrek als een signaal, ook naar de raad toe. "Het is voor ons een aandachtspunt, om ons beter te ontfermen over het college. Normaal gesproken zou de coalitie dit doen, maar binnen het raadsakkoord hebben we dit niet geregeld."
Wat het vertrek verder precies betekent voor de stad, is nog niet helemaal duidelijk. Aktan: We zitten halverwege de raadsperiode, het is nu 'all hands on deck'. Hopelijk kunnen we volgende week al samenkomen en bedenken welke stappen we moeten zetten. Maar ook als we iemand vinden is dat niet zo snel geregeld."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bekende TV-makelaar Alex van Keulen start nieuw leven aan Spaanse kust
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bekende makelaar Alex van Keulen uit Almere emigreert naar de Spaanse kuststrook Costa Brava. Hij is bekend van tv-programma's als Uitstel van Executie en Kopen zonder Kijken. Van Keulen heeft zin...
-
Verkeersbord in Almere gebruikt voor reclame Postcode Loterij: ‘Zeer onwenselijk’
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariMobiele verkeersborden in Almere worden ingezet voor reclame. Aan het begin van de Veluwedreef maakt een verkeersbord reclame voor de Postcode Loterij. Het CDA Almere heeft hier bezwaar tegen en stelt...
-
Boa's Noordoostpolder krijgen bodycams, maar geen wapenstok
NOORDOOSTPOLDER • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bevoegdheden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Noordoostpolder kunnen nog wel verder worden uitgebreid, maar op dit moment ziet de gemeente daar zelf geen aanleiding voor. Ze krijgen...