Kaalslag langs Gooiseweg: 'Op zo'n drukke locatie wil je geen instabiele bomen'

ZEEWOLDE • Vr 23 februari 2024 | 6:11 • Vrijdag 23 februari 2024 | 6:11

Een kaalslag langs de Gooiseweg, bij de twee tankstations, tussen Lelystad en Zeewolde. Een lange rij van zo'n 300 essen is gekapt omdat de meeste bomen lijden aan wortelrot. Dat zegt de provincie Flevoland.

"De stabiliteitswortels zijn afgestorven en dan wordt de boom instabiel. Op een drukke locatie zoals hier kan dat niet", zegt Peter Aardema van de provincie Flevoland. Eind december waaide een boom om en viel op de weg, tijdens storm Pia.

Afgelopen zomer was al vastgesteld dat een aantal bomen getroffen was door de essentaksterfte. Die zieke bomen zijn gemerkt. Ze moesten geleidelijk vervangen worden, maar na de storm werd duidelijk dat ook de andere bomen, die aanvankelijk gezond waren verklaard, toch ziek bleken te zijn. Volgens de provincie kwam uit onderzoek naar voren komen dat 75% van de bomen leed aan wortelrot.

Want vinden omwonenden van de kaalslag?
Meerdere buurtbewoners laten weten bekend te zijn met de essentaksterfte in de bomenrij. Ze geven aan dat er jarenlang geen onderhoud is gepleegd aan de bomen. De totaalkap was wel een verrassing, zeggen ze.

Door het weghalen van de bomen zeggen de omwonenden veel meer geluidsoverlast te ervaren van de auto's op de Gooiseweg. Ook blijkt de verlichting van het benzinestation best fel te zijn nu de bomenrij is gekapt.

Volgens omwonende Margret van den Bosch werden de werkzaamheden een avond van tevoren aan de deur aangekondigd. Zij voelde zich erdoor overvallen. "Iedereen heeft zoiets van: 'wat gebeurt hier?'", aldus Van den Bosch.

Een andere buurtbewoner - die niet met naam genoemd wil worden - laat weten dat hij de bui al een beetje zag hangen. De bomen hingen boven de weg en het wegdek kwam omhoog door de boomwortels, zegt hij.

Wat komt ervoor in de plaats?
Het plan is om volgend jaar nieuwe bomen te planten. "We willen ook wat onderzoek doen naar het grondwaterstand, dat we dat wat meer kunnen beheren, en dan gaan we daarna planten", aldus Aardema.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel