Bijna helft Flevolanders steunt boerenprotesten, alleen in Zeeland meer bijval
Bijna de helft van de Flevolanders steunt de demonstraties van boeren in ons land. Na Zeeland is Flevoland bovendien de provincie waar boeren op de meeste bijval kunnen rekenen. Dit blijkt uit een peiling van Kieskompas voor de samenwerkende regionale omroepen.
Inwoners van alle provincies mochten voor het onderzoek hun mening geven over de verschillende acties die we de afgelopen jaren zagen: demonstreren bij het provinciehuis, langzaam rijden met de trekker op de snelweg of de weg zelfs helemaal versperren. 49 procent van de Flevolanders vindt die acties prima. Zo'n 21 procent heeft er geen mening over. 3 op de 10 Flevolanders steunen de acties niet of nauwelijks.
Een aantal acties valt wat minder goed bij Flevolanders. Dit geldt bijvoorbeeld voor het uit protest op de kop hangen van de Nederlandse vlag. Inwoners van Zeeland, Drenthe en Limburg steunen dit vaker. Flevolanders tonen ook relatief weinig begrip voor het dumpen van afval op de weg. Het dumpen van asbest keuren bijna alle inwoners van onze provincie af. De steun voor boerenacties neemt overigens in alle provincies snel af als er wetten dreigen te worden overtreden.
Verschillen tussen 'platteland' en stad
Uit de cijfers van Kieskompas blijkt dat de steun voor boerenacties in verstedelijkte provincies, met name in Zuid Holland, minder groot is. Binnen Flevoland voldoet alleen Almere aan de definitie 'verstedelijkt'. Opvallend is dat de steun in die stad voor de boerenprotesten nog best wel groot is. Almere wijkt in dit opzicht zichtbaar af van de randstad.
Dat wordt anders wanneer boeren op de snelweg actie gaan voeren of die willen versperren. Dit vinden Almeerders een slechte vorm van actievoeren. Waarom dit specifiek eruit springt, is door Kieskompas niet onderzocht. De gemiddelde Nederlander steunt de boerenprotesten minder dan Zeeuwen en Flevolanders. De steun voor boerenacties komt meer van mannen dan van vrouwen. Met name mensen van 35 jaar en ouder staan achter de boeren. In de leeftijd van 18 tot 35 jaar is de steun een stuk kleiner.
Steun voor klimaatdemonstraties
Kieskompas vroeg mensen ook naar hun begrip en sympathie voor klimaatdemonstranten. Landelijk spreekt een kleine dertig procent daar steun voor uit. In Flevoland staat ongeveer een kwart van de mensen achter klimaatprotesten.
Opvallend is dat Nederlanders in de leeftijd tot 35 jaar acties voor klimaatbehoud meer steunen dan boerenacties. Naarmate het opleidingsniveau toeneemt, neemt de steun voor boerenprotesten af en de steun voor klimaatdemonstranten toe.
Als we de steun voor boeren en klimaatdemonstranten met elkaar vergelijken, vallen overigens soms opmerkelijke dingen op. Zo heeft de Nederlander meer begrip voor boeren die de snelweg blokkeren dan voor klimaatdemonstranten die datzelfde doen. Dit terwijl de gevolgen voor de weggebruiker eigenlijk hetzelfde zijn.
Flevolanders vinden klimaatprotesten op sociale media een goed idee. Demonstraties bij overheidsgebouwen of bedrijven wil twee derde van de Flevolanders liever niet. Het blokkeren van snelwegen door klimaatdemonstranten kan in Flevoland wel op meer steun rekenen dan in veel andere provincies.
Politieke achtergrond speelt mee
Of mensen vooral sympathie voor de boeren hebben of juist meer voor het klimaat, hangt over het algemeen samen met hun politieke voorkeur. Zo is de steun voor boerenacties het grootst bij aanhangers van Forum, BBB en de PVV. Omgekeerd hebben stemmers op PvdD, GroenLinks, Volt en D66 meer sympathie voor klimaatdemonstranten.
Mensen die op de CDA, de VVD of Nieuw Sociaal Contract stemden, steunen acties van beide kampen relatief weinig.
Weinig ervaringsdeskundigen
Het onderzoek maakt ook duidelijk dat protesten van boeren of klimaatdemonstraties voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show zijn. Ze zeggen het nieuws over acties redelijk te volgen, maar 9 van de 10 ondervraagden heeft zelf nog nooit last van een demonstratie gehad. Ook kennen de meeste mensen niemand die bij een boeren- of klimaatdemonstratie zijn geweest of daaraan heeft meegedaan.
Reacties boeren en klimaatdemonstranten
In een reactie op de uitkomsten van het onderzoek zegt Extinction Rebellion niet uit te zijn op de populariteitsprijs, maar wil vooral de aandacht vragen voor zaken die ons klimaat bedreigen.
"Door onze acties is er meer aandacht voor de klimaat- en ecologische crisis dan ooit en staat het onderwerp fossiele subsidies vol op de politieke agenda. We voeren onze acties niet om aardig gevonden te worden, maar om de grootste bedreiging van de menselijke samenleving in de geschiedenis van de planeet te bestrijden."
Boerenactiegroep Agractie denkt dat de gemiddelde Nederlander meer gevoel heeft met boeren dan met het klimaat. "Boeren zijn verweven in de plattelands-samenleving en ook mensen in de stad hebben nog regelmatig boerenroots of mensen uit de agrarische sector in hun omgeving. Effecten van het beleid worden direct gezien en ervaren. Klimaat is vrij abstract. We hebben er als klein land ook nauwelijks invloed op. Dat zou kunnen verklaren waarom boerenacties breed draagvlak hebben."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Boeren weer in actie: 'De stekker moet eruit'
FLEVOLAND • Za 24 juni • Zaterdag 24 juniFlevolandse boeren gaan donderdag demonstreren in Den Haag. De Tweede Kamer debatteert dan over het klappen van het landbouwakkoord. Daarom roept Farmers Defence Force boeren op te protesteren. "Optoe...
-
Vervolging bemanning 'blokkeerkotter' van de baan
URK • Ma 10 oktober • Maandag 10 oktoberHet Openbaar Ministerie gaat de bemanning van de Urker kotter UK 146 niet vervolgen. Het schip zou in juni gebruikt zijn om actie te voeren bij boerenprotesten op de A6. De opvarenden zouden daarbij g...
-
Geen ruimte voor boerenprotest op Lowlands, wel buiten het festivalterrein
BIDDINGHUIZEN • Di 16 augustus • Dinsdag 16 augustusOp het festivalterrein van Lowlands in Biddinghuizen is er voor boeren geen ruimte om te demonstreren. Na een "goed gesprek" met boeren uit de buurt is afgesproken dat ze met twee tractoren op de hoof...
recent nieuws
-
Herinnering aan kunstenaar Jantje de Knipper moet levend blijven door nieuwe gedenksteen
URK • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe bekendste Urker, kunstenaar Jan Visscher, krijgt begin volgend jaar een gedenksteen op zijn graf naast het Kerkje aan de Zee. De gemeente Urk geeft op die manier invulling aan een verzoek vanuit de...
-
Nieuw asielbeleid maakt toekomst noodopvang Biddinghuizen 'lastig'
DRONTEN • Zo 24 november • Zondag 24 novemberBurgemeester Jean Paul Gebben worstelt met de vraag of Biddinghuizen ook de komende jaren beschikbaar is voor de noodopvang voor asielzoekers, als het kabinet de spreidingswet intrekt. "Echt een lasti...
-
Nieuwe inzamelingsactie voor Abed, die ondanks pogingen nog steeds vastzit in Gaza
ALMERE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe situatie van de Almeerse Abed, die al sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Palestina vastzit in de Gazastrook, is nog steeds uitzichtloos. Even was er hoop op een reddingsactie vorige wee...