Urker die dealde bij school krijgt last onder dwangsom maar is niet veroordeeld: hoe kan dat?
Je doet iets wat niet mag en krijgt daarbij een waarschuwing: als je het nog een keer doet, moet je een dwangsom betalen die kan oplopen tot duizenden euro’s. Een rechter vooraf is niet nodig. Maar normaal gesproken ben je in Nederland pas schuldig als iets wettig en overtuigend bewezen is. Waarom kan een burgemeester zo'n dwangsom opleggen?
Het gebeurde recent nog op Urk: een 28-jarige Urker is aangehouden voor dealen rondom een school in het dorp. Ook is bij hem thuis drugs gevonden. Zo veel, dat het om een handelaarshoeveelheid gaat.
De politie doet nog onderzoek, maar de gemeente meldt dat hem twee dwangsommen zijn opgelegd. De voorwaardelijke boetes bedragen 2500 euro voor dealen op straat en 10.000 euro voor de thuis gevonden drugs.
Reljeugd op Urk kreeg vorig jaar ook dwangsommen aan de broek, maar ook in Lelystad en Almere wordt het gebruikt om mensen in het gareel te houden.
De Urker jongeren kregen een brief met de dwangsom en ook ouders werden aangeschreven. Het lijkt goed te werken. Op Urk zijn de meeste jongeren gestopt met rellen en niet nog een keer gepakt.
Strafrecht en bestuursrecht
Goed om te weten: er zijn binnen het rechtssysteem verschillende soorten recht. Twee daarvan zijn strafrecht en bestuursrecht. In het strafrecht staat het straffen van bepaald gedrag (een handelen of nalaten) centraal.
Het bestuursrecht gaat over wat de overheid wel en niet mag in de omgang met mensen en bedrijven. Bij de last onder dwangsom haalt de burgemeester elementen uit het strafrecht en stopt die in het bestuursrecht.
Gevaar
Zit er ook een keerzijde aan? Een gevaar bij het opleggen van de last onder dwangsom, is dat er minder bewijs nodig is om iemand de sanctie op te leggen. Zo is de verklaring van een boa - een buitengewoon opsporingsambtenaar - voldoende, terwijl normaal gesproken een verklaring van de politie nodig is.
Daarnaast wordt iemand dus al schuldig bevonden, zonder tussenkomst van de rechter.
Als degene die de last onder dwangsom krijgt het er niet mee eens is moet hij/zij meteen bezwaar aantekenen. Daarin kan dan worden aangegeven dat de gemeente een fout heeft gemaakt. Bij geen gelijk is een stap naar de rechter nog mogelijk.
Maakt wel indruk
Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Universiteit van Groningen was eerst geen fan van de last onder dwangsom. Maar hij is inmiddels een stuk positiever over het middel. Hij snapt burgemeesters die het gebruiken goed: "Het strafrecht is vaak niet effectief. Mensen komen er met een taakstrafje of een kleine boete vanaf. Maar 2.500 euro betalen maakt wel indruk."
Een gevaar is volgens Brouwer dat burgemeesters steeds vaker de last onder dwangsom inzetten, om het normale strafproces te omzeilen. "Er wordt geëxperimenteerd door burgemeesters wat je allemaal met de last onder dwangsom voor elkaar kunt krijgen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Brand in dak van boerderijwoning bij Espel, bewoners ongedeerd
NOORDOOSTPOLDER • Vr 8 november • Vrijdag 08 novemberBij een grote brand in een boerderijwoning in Espel is vrijdagochtend vroeg niemand gewond geraakt. Dat meldt de brandweer. De huldiensten kregen net na middernacht de melding van het vuur in een huis...
-
Vrijwilligersgroep Mooi Karveel stopt na 13 jaar met opruimen in de wijk
LELYSTAD • Vr 8 november • Vrijdag 08 novemberDe vrijwilligers van de groep 'Mooi Karveel ieder z'n deel' stopt met het netjes houden van al het groen in de Lelystadse wijk. Oprichter en aanjager Eiltjo Noordman is 73 jaar oud en is inmiddels ver...
-
Rotterdamse tiener nu ook verdacht van veroorzaken explosie Roemeniëstraat
ALMERE • Vr 8 november • Vrijdag 08 novemberEen Rotterdamse tiener die twee weken geleden werd opgepakt voor het achterlaten van een explosief in de Almeerse Roemeniëstraat, blijft 30 dagen langer vastzitten. Naar nu blijkt wordt de 15-jarige j...