Lammertijd zorgt voor optimisme na verlies door blauwtongvirus bij Schaapskudde Almere

ALMERE • Di 13 februari 2024 | 7:00 • Dinsdag 13 februari 2024 | 7:00

De eerste geitenlammeren zijn geboren in de schaapskooi in het Vroege Vogelbos in Almere Haven. De komst van de lammeren is een lichtpuntje na een moeilijke periode voor de stichting Stad & Natuur. Het blauwtongvirus heeft sinds september vorig jaar hard toegeslagen in de schaapskooi, waardoor 20 procent van de schaapskudde is overleden.

Onlangs zijn er al twee Drentse Heideschapenlammetjes geboren en daar zijn nu dus ook kleine geitjes bijgekomen. "We hebben er nu vier ronddartelen", zegt beheerder Anita Seele over de lammeren van het ras Nederlandse landgeit.

Landelijk lopen nog slechts 1000 exemplaren van dit ras rond en daardoor heeft het de status 'bedreigd.' Het had ook weinig gescheeld of er waren in Almere geen lammeren geweest. De bok was besmet geraakt met het blauwtongvirus, maar pas nadat de geiten waren gedekt.

Schapenpopulatie hard getroffen
Het Blauwtongvirus heeft een grote impact gehad op de schaapskooi. Vooral de populatie van de Drentse heideschaap heeft zwaar te lijden gehad. "We hebben dit jaar maar vijf ooien drachtig. De planning was om 25 ooien te dekken."

De angst voor het Blauwtongvirus is er nog steeds. Het virus is nog niet uit Nederland verdwenen en er is altijd het risico dat het opnieuw toeslaat. "Landelijk zijn er ruim 50.000 schapen overleden," zegt Seele.

"We werken met allemaal zeldzame rassen waarbij we helpen om ze in stand te houden." Ook dat is een reden waarom ze werken aan nageslacht. "Eén voor onze eigen kudde en twee om de populatie van rassen in stand te houden."

Angst voor uitsterven
Seele zegt dat het landelijk niet eenvoudig zal worden op de populatie van de beschermde rassen op peil te houden. Ze zegt dat die rassen met uitsterven worden bedreigd. "Want stel dat blauwtong dit jaar toch nog terugkomt, dan krijg je er nog een klap daaroverheen (over de verliezen van afgelopen jaar.) Ja, dan wordt het wel een beetje verdrietig denk ik."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel