Zendamateur Rob uit Espel herdenkt Watersnoodramp met bijzondere zender

ESPEL • Za 3 februari 2024 | 18:05 • Zaterdag 3 februari 2024 | 18:05

Het was zaterdag een bijzondere dag voor zendamateur Rob van Geest uit Espel. Deze week wordt de Watersnoodramp van 1953 herdacht en om dat te gedenken zocht Van Geest met een zelfgemaakte flessenzender contact met het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

In de nacht van 31 januari op 1 februari in 1953 braken de dijken. Doordat overal de stroom uitviel was communicatie in het gebied zo goed als onmogelijk. Zendamateur Peter Hossfeld uit Zierikzee bouwde toen in allerijl een noodzender die werkte op een accu.

Omdat Hossfeld bepaalde onderdelen niet had moest hij noodgedwongen een wijnfles als spoel gebruiken en zo wist hij de communicatie weer tot stand te brengen. Een replica van zijn flessenzender staat bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

In 2018 kwam een aantal zendamateurs, onder wie Rob van Geest, op het idee om zelf ook een flessenzender te bouwen en daarmee contact te zoeken met het museum in Ouwerkerk. Inmiddels is het een traditie en doen zendamateurs uit heel Nederland ieder jaar mee.

"De flessenzender is achteraf heel belangrijk geweest omdat er totaal geen communicatie met de buitenwereld was", vertelt Rob van Geest. "Doordat Peter Hossfeld die zender heeft gebouwd werd het signaal opgepakt door een andere zendamateur uit Den Haag en die heeft weer andere zendamateurs over de ramp gewaarschuwd. Hierdoor kwam de noodhulp op gang."

Leven op koffie
Vijf dagen en nachten lang zat Peter Hossfeld achter zijn zender en leefde hij op broodjes, koffie en sigaretten. Daardoor zijn volgens Van Geest veel levens gered.

Ondanks dat de verbinding door de bewolking niet al te best was, had Van Geest toch even contact met het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. "Voor zendamateurs is het leuk om die verbinding te maken. Dan heb je weer een beetje het idee hoe het toen ging."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel