Rechtszaken over sluiten woning na drugsvondst meestal gewonnen door gemeente

FLEVOLAND • Do 1 februari 2024 | 8:44 • Donderdag 1 februari 2024 | 8:44

Rechtszaken over de sluiting van panden na een drugsvondst worden in Flevoland meestal gewonnen door de gemeente. Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door de gezamenlijke regionale omroepen. De omroepen doken in de cijfers, omdat in sommige regio's woningsluitingen geregeld worden teruggedraaid door de rechter.

Burgemeesters beschrijven soms niet goed genoeg waarom een pand gesloten mag worden. Of de gemeente heeft niet goed genoeg gekeken naar de gevolgen van de sluiting.

Als een woonhuis wordt gesloten omdat er drugs zijn ontdekt, mogen de bewoners tijdelijk niet naar binnen. Maar soms wonen er ook kinderen in zo'n huis of is er medisch iets met de bewoner aan de hand.

Rekening houden met omstandigheden
In februari 2022 bepaalde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, dat burgemeesters meer rekening moesten houden met alle omstandigheden.

De rechter kijkt sindsdien ook strenger of het pand wel echt een drugspand was en of de sluiting wel echt nodig was om de openbare orde en veiligheid te herstellen.

Sinds die uitspraak van de Raad van State stapten in Flevoland tien pandeigenaren naar de rechter. In zeven gevallen oordeelde de rechter dat de woning gesloten mocht blijven.

In twee gevallen had een gemeente het besluit niet goed genoeg onderbouwd. In 1 geval vond de rechter niet voldoende aangetoond dat het om een drugspand ging.

Burgemeesters mogen op basis van artikel 13b van de Opiumwet, ook wel de Wet Damocles genoemd, een pand sluiten om drugshandel te bestrijden. Dat kan bijvoorbeeld wanneer er in of om een pand in drugs gedeald wordt, of wanneer er een handelshoeveelheid drugs is ontdekt. Soms gebeurt dat bij bedrijfspanden, maar in de meeste gevallen gaat het om woonhuizen.

De sluiting van zo'n drugspand geldt doorgaans voor drie maanden. Eigenaren die zo'n sluiting aanvechten, doen dat in eerste instantie meestal via een zogenoemde voorlopige voorziening. Dat is een soort kort geding, maar dan bij de bestuursrechter. Door naar de rechter te stappen, probeert een pandeigenaar de sluiting van de baan te krijgen of in elk geval uit te stellen.

Niet elke sluiting wordt een rechtszaak
De cijfers die door de regionale omroepen zijn opgevraagd, geven alleen aan of de pandsluitingen die door een rechter zijn beoordeeld, terecht waren. Maar lang niet elke pandeigenaar maakt de stap naar de rechtbank.

Als gekeken wordt naar het totaal aantal pandsluitingen in gemeenten, wordt duidelijk dat zo'n sluiting door de burgemeester nog veel vaker in stand blijft.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit de cijfers van Almere. Sinds februari 2022 zijn in die gemeente 23 panden wegens drugsvondsten gesloten. Van de 23 pandeigenaren stapten er maar acht naar de rechter. En van die acht kregen er twee gelijk. Voor 21 van de 23 gesloten panden in Almere bleef die sluiting dus in stand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel