Inwoners kunnen samen gaan bouwen op vier plekken in NOP

NOORDOOSTPOLDER • Za 27 januari 2024 | 9:29 • Zaterdag 27 januari 2024 | 9:29

Inwoners van Noordoostpolder kunnen gezamenlijk een nieuwbouwhuis gaan bouwen. De gemeente heeft daarvoor plekken aangewezen in Emmeloord, Kraggenburg, Luttelgeest en Marknesse. Het gaat om zogenoemd 'Collectief Particulier Opdrachtgeverschap' (CPO).

Bij een CPO organiseert een groep inwoners zich in een vereniging of stichting. Op die manier zijn inwoners zelf opdrachtgever van een woningbouwproject. Ze kiezen zelf voor een architect en aannemer, maar verantwoordelijkheden en risico's zijn ook voor de groep.

Zes tot acht huizen per project
De gemeente Noordoostpolder besloot twee jaar geleden om meer ruimte te geven aan dergelijke projecten. Toen werden de pilots aangekondigd die nu kunnen beginnen.

Aan de Christien Crebashage in Emmeloord is plek gereserveerd voor acht rijtjeswoningen via CPO. Ook zijn acht rijtjeshuizen gezamenlijk te bouwen aan het Zwarte Diep en Jaagpad in Kraggenburg en zes aan de Moerasstraat in Marknesse.

Wie belangstelling heeft voor de projecten, kan tot 31 maart reageren bij de gemeente. Die brengt de geïnteresseerden in kaart. Voor het CPO-project in Luttelgeest is inmiddels genoeg belangstelling, waardoor reageren geen zin meer heeft, zegt de gemeente. In Luttelgeest is plek gereserveerd voor acht rijtjeswoningen aan de Madelief.

Eén keer eerder CPO in Noordoostpolder
Tot nu toe werd één keer eerder een woningbouwproject in Noordoostpolder via CPO gebouwd. Dat gebeurde zo'n dertien jaar geleden met een serie rijtjeswoningen aan de Einsteinhage in Emmeloord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel