Wethouder Almere wil knelpunten verhuisregeling aanpakken: 'Hier klopt iets niet'

ALMERE • Wo 24 januari 2024 | 19:31 • Woensdag 24 januari 2024 | 19:31

"Als je dit hoort, voelt iedereen aan: hier klopt iets niet." Dat zegt wethouder Julius Lindenbergh over de verhuisregeling van de gemeente Almere. Hij wil in gesprek met inwoners die niet naar een kleinere woning kunnen verhuizen, omdat de huidige regels hen in de weg zitten.

Woningcorporaties in Flevoland zien dat senioren van wie de kinderen uit huis zijn, vaak nog lang in grote huizen wonen. Een kleiner huis zou beter bij hen passen. Alleen worden die woningen bezet gehouden door gezinnen met jonge kinderen. Terwijl die juist grotere woningen zoeken.

Wooncoaches
Om die impasse te doorbreken, werken de drie corporaties Ymere, GoedeStede en De Alliantie in Almere met wooncoaches. Zij ondersteunen huurders bij een overstap naar een woning die beter bij hen past. Dat moet de doorstroming bevorderen.

Ook komen senioren in Almere in aanmerking voor 'van Goed naar Beter'-woningen. Dat betekent dat 55-plussers die in een vierkamerhuis wonen, prioriteit krijgen wanneer ze naar een gelijkvloerse sociale huurwoning willen overstappen.

Achter het net vissen
Toch zijn er mensen die daardoor juist achter het net vissen. Zoals de 52-jarige Alice, die haar vierkamerwoning graag verruilt voor een kleiner huis. Zij moet nog drie jaar wachten voordat ze aan de leeftijdsgrens voldoet.

Lees ook: Alice wil graag kleiner wonen, maar regels houden dat tegenAlice blijkt lang niet de enige, blijkt uit honderden reacties die wij ontvingen op haar verhaal. Zo reageert een 52-jarige vrouw van wie de kinderen uit huis zijn, dat ze 'overal buiten valt'. Een 68-jarige vrouw zit net boven de sociale huurnorm. Beiden zitten daardoor vast aan hun te grote huis.

Ook reageren velen dat het systeem niet goed werkt. "De regeltjes lijken belangrijker dan de mensen", vat iemand het goed samen.

'Daar klopt iets niet'
Dit kan inderdaad niet de bedoeling zijn, zegt woonwethouder Lindenbergh van gemeente Almere. Volgens hem moet het niet gaan om de letter, maar om de geest van de regel. "Het gaat erom dat mensen kunnen doorstromen."

Daarom hoort hij graag waar de mensen tegenaan lopen die wel kleiner willen wonen maar dat niet mogen. Daarna wil hij met de Almeerse woningcorporaties kijken hoe hij hen tegemoet kan komen.

Huisvestingsverordening
Of daarvoor een wijziging in de regels nodig is, vraagt hij zich af. De gemeente bespreekt in februari over huisvesting met woningcorporaties. Dat kan een moment zijn om bijvoorbeeld de leeftijdsgrens aan te passen.

Lindenbergh denkt niet dat de hele huisvestingsverordening op de schop moet. "Wij denken dat er ruimte in onze regels is om er flexibel mee om te gaan. Maar als blijkt dat we iets in de regels moeten aanpassen, doen we dat graag."

Stoppen met loting
Wat Lindenbergh in ieder geval in februari wél wil aanpassen, is dat hij een einde wil maken aan het toekennen van spoedwoningen middels loting. Nu is het zo dat huurders door een loting kans maken op een woning. "Het moet niet van geluk of pech afhangen of je een woning krijgt of niet."

Het is volgens hem oneerlijk dat een woning aan iemand wordt toegewezen die pas een jaartje staat ingeschreven, terwijl een stadsgenoot al tien jaar op de wachtlijst staat.

Het grootste deel van de gemeenteraad staat volgens hem achter de wijziging in het systeem. De regel moet over enkele maanden gewijzigd zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel