Woon je nog wel in het goede huis? Corporaties vragen huurders om na te denken over verhuizing

FLEVOLAND • Ma 22 januari 2024 | 6:00 • Maandag 22 januari 2024 | 6:00

Is het huis waarin je woont nog wel geschikt voor jou? Of kun je beter verhuizen naar bijvoorbeeld een kleiner, goedkoper of juist groter huis? Die vraag zouden huurders zichzelf vaker moeten stellen, vinden Flevolandse woningcorporaties.

De grote verhuurders GoedeStede, De Alliantie, Ymere, Mercatus en Centrada zien dat bewoners vaak lang in hun woning blijven zitten, terwijl een ander type huis beter bij hun situatie zou passen.

Senioren in te groot huis
Gedoeld wordt bijvoorbeeld op senioren zonder kinderen, die in grote huizen blijven wonen terwijl ze eigenlijk wel naar een kleiner appartement zouden willen. Bij gebrek aan dat soort appartementen blijven ze in de grotere woning zitten.

Die komt daardoor niet beschikbaar voor jonge gezinnen met kinderen, die de ruimte goed zouden kunnen gebruiken. De jonge gezinnen houden op hun beurt vaak de kleinere huizen bezet, die vooral geschikt zijn voor de starters op de woningmarkt.

Vicieuze cirkel
Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden, zo vinden de vijf grote Flevolandse woningcorporaties. Bewoners worden daarom aangespoord om vaker bij hun woonsituatie stil te staan en over een eventuele verhuizing na te denken.

Woningcorporatie De Alliantie, die onder meer huizen verhuurt in Almere, heeft daarvoor zelfs speciale coaches in dienst. Die coaches ondersteunen huurders bij een overstap. Een verhuisservice of onkostenvergoeding kan bewoners ook over de drempel helpen.

Bouwen, bouwen, bouwen
De verhuurders benadrukken overigens allemaal dat betere doorstroming alleen werkt als er ook nieuwe huizen worden bijgebouwd. De komende jaren komen er in Nederland dan ook 900.000 bij. Flevoland levert daaraan een belangrijke bijdrage.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel