Een munitiedepot van Defensie: zo gaat het er binnen de hekken aan toe
We rijden het terrein op. Hoge hekken met allerlei waarschuwingen moeten ongewenst bezoek afschrikken. Eerder die dag hebben we al uitleg gekregen en een film gezien over hoe we ons moeten gedragen. Op het terrein is een kleine controlepost en we moeten ons nog een keer identificeren en een speciale bezoekerspas tonen.
De mobiele telefoon moet ook achterblijven. Zelfs de baas van de munitiedepots in Nederland moet zijn ID-kaart laten zien. We zijn te gast bij het munitiedepot van Defensie bij Veenhuizen, Drenthe.
We zijn op het complex omdat Defensie Flevoland op het oog heeft als geschikte plek om een munitiedepot zoals in het Drentse dorp te bouwen. Er zijn zeven plaatsen in Nederland waarvan de dienst vindt dat ze geschikt zijn en twee daarvan liggen in Flevoland: bij Biddinghuizen en bij Dronten. “De opslag hier is één van de grootste of misschien zelfs de grootste van West-Europa. Er staan ruim 200 munitiemagazijnen waarin alle munitie van de Nederlandse defensie kan opgeslagen liggen”, vertelt Emiel Mulder. Hij is het hoofd fysieke distributie bij het Defensie Munitiebedrijf.
Het terrein is functioneel ingericht. De rijen magazijnen zien er uit als een soort bunkers. Het zijn allemaal rechthoekige constructies van betonnen wanden, een zware metalen deur en een dikke laag grond langs de buitenkant over drie wanden.
Wat verder opvalt is dat ze allemaal de schuifdeuren aan dezelfde kant hebben. “Dat is voor de veiligheid, als er toch iets mocht gebeuren zal de kracht van de explosie altijd in de richting gaan van de deur en dus tegen de rug van een ander magazijn”, legt Mulder uit. Het is rustig. Het terrein oogt verlaten. “Vandaag wordt er volgens mij niet veel munitie gebracht of gehaald. Op sommige dagen is het drukker maar het is nooit een komen en gaan van vrachtwagens. Het zijn er maar een paar per dag”, zegt Mulder.
Op het terrein wordt ook onderhoud gedaan aan munitie. Dat gebeurt op een andere plek die we niet te zien krijgen. “Moderne munitie of explosieven met bewegende onderdelen worden gecontroleerd, ze kunnen zelfs over datum gaan. Ook als spullen het terrein hebben verlaten voor bijvoorbeeld een oefening en weer terugkomen worden ze uitvoerig bekeken en gekeurd.
Lege opslag
We rijden een paar minuten over de brede asfaltweg en stoppen bij een bunker. Het is stil. We kijken gespannen naar de grote blauwe schuifdeur die na een aantal veiligheidsstappen automatisch opengaat. Leeg! De opslag is leeg. “Ik wil even laten zien hoe een leeg magazijn er uitziet. In een vol magazijn mogen we namelijk niet komen”, glimlacht Mulder.
De opslagplek is eigenlijk gewoon een saaie betonnen bak van 10 bij 15 meter en 5 meter hoog. We rijden nu naar een ander magazijn. Daar herhaalt zich de procedure om de deur te openen. Hier staat wél munitie. Het zijn veel metalen kistjes met daarin kogels voor pistolen of geweren. Het staat heel netjes opgestapeld. Tussen de verschillende pallets zit ruimte.
“We werken volgens strikte regels. We weten precies wat, waar staat. De wetgeving is heel streng op het gebied van veiligheid. We hebben ook een eigen brandweer die precies weet wat er moet gebeuren als er onverhoopt toch iets misgaat. Er is overigens nog nooit wat gebeurd hier op het terrein", legt Mulder uit. Om een munitiedepot moet relatief veel ruimte zijn voor de veiligheid. Er zijn verschillende zones. Zo mag er in de buurt van een depot niemand wonen.
Mulder snapt dat mensen de mogelijke komst van een opslag spannend vinden. “Onbekend maakt wat angstig maar mijn ervaring is dat dat niet noodzakelijk nodig is. Hier in Veenhuizen wonen veel medewerkers in de buurt van het complex en zijn mensen er helemaal niet mee bezig dat er zoveel explosieven opgeslagen liggen."
Na de rondleiding rijden we weer naar de uitgang van het complex. Bij de controlepost melden we ons af en verlaten het terrein weer via de poort. De poort valt in het slot. Het is een bijzonder complex.
Het kabinet moet uiteindelijk de knoop doorhakken waar de nieuwe opslag komt. Defensie rekent erop dat die keuze in de tweede helft van dit jaar gemaakt wordt.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Geknutselde tank naast A27 als protest tegen mogelijke komst kazerne
ZEEWOLDE • Di 24 december • Dinsdag 24 decemberEen opvallend protest langs de A27 in Zeewolde. Daar is sinds zondag een uit strobalen opgebouwde gevechtstank te zien met teksten als 'stop defensie' en 'stop megakazerne'. Boeren protesteren hiermee...
-
Omwonenden vliegbasis Leeuwarden: 'Trillende vazen in de vensterbank bij start F-35'
LELYSTAD • Di 17 december • Dinsdag 17 december"Ieder keer als er een straaljager de lucht in gaat of terugkomt, dan is dat zeer maar dan ook zeer duidelijk hoorbaar." Dat zegt Gerard Veldman uit Cornjum, hij woont op 1,5 kilometer afstand van vli...
-
Omwonenden vliegveld: geen reactie op plan F-35 straaljagers
LELYSTAD • Vr 13 december • Vrijdag 13 decemberDe Club Direct Omwonenden (CDO) van Lelystad Airport wil op dit moment niet reageren op de mogelijke komst van straaljagers naar het vliegveld. De club heeft nog geen standpunt bepaald. Dat laat bestu...
recent nieuws
-
Van staalwol tot kunstwerk: hoe je schildert met licht in de polder
NOORDOOSTPOLDER • Zo 5 januari • Zondag 05 januariOp het eerste gezicht lijkt het een gekke aanblik: iemand die in het donker aan het zwaaien is met brandend staalwol. Maar dit is een vorm van fotografie die lightpainting wordt genoemd, oftewel schil...
-
Luttelgeest viert jaar lang het 75-jarig bestaan
LUTTELGEEST • Zo 5 januari • Zondag 05 januariLuttelgeest heeft het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. Het dorp in de Noordoostpolder bestaat 75 jaar. En dat betekent een heel jaar vol feestelijke activiteiten, zegt Jorien Peters van de culturele c...
-
Geen treinen vanuit Flevoland naar Schiphol
FLEVOLAND • Zo 5 januari • Zondag 05 januariEr rijden geen treinen van Lelystad en Almere naar Schiphol. Bij Schiphol is een bovenleiding kapot. Dat laat de NS weten. Zondagmiddag rond 15.30 uur begon de storing en kon er vanuit geen enkele ric...