Op z'n vroegst na de zomer meer duidelijkheid over kazerne en munitiedepots

FLEVOLAND • Di 16 januari 2024 | 23:15 • Dinsdag 16 januari 2024 | 23:15

Totdat er een nieuw kabinet zit, komt er nog geen duidelijkheid over een kazerne van Defensie bij Zeewolde en over munitiedepots bij Dronten, Biddinghuizen en in Noordoostpolder. Het nieuwe kabinet zal een voorkeur voor de locaties moeten uitspreken. Dat is op zijn vroegst na de zomer in het derde kwartaal.

Dat stelde projectleider Vincent van der Werff van het ministerie van Defensie dinsdagavond tijdens een online informatiebijeenkomst over de verschillende uitbreidingsplannen van de krijgsmacht. De uitzending trok ruim duizend kijkers, van wie er een kwart uit Flevoland kwam. Daarmee waren Flevolanders het beste vertegenwoordigd.

Zeven projecten uitgelicht
Wie concrete informatie verwachtte over wat Defensie in Flevoland van plan is, werd teleurgesteld. In de anderhalf uur durende presentatie werden slechts zeven van de vijftig projecten voor heel Nederland globaal besproken. Geen enkele keer werd ingegaan op wat een plan voor een gebied betekent.

Dat is nu ook nog niet aan de orde, zei Van der Werff. Er ligt nu een eerste plan op tafel waarop zienswijzen kunnen worden ingediend. Het ministerie zal hierop moeten reageren. Daarna moet het nieuwe kabinet een besluit nemen over waar het een project moet worden uitgevoerd.

Vervolgens worden er milieuonderzoeken gedaan en komen er nog meerdere inspraakmomenten. De discussie op detailniveau gaat volgens Van der Werff nog wel enkele jaren duren.

Kazerne voor ondersteunende eenheden
Tijdens de avond werd wel concreet gemaakt welke troepen mogelijk in de kazerne in Flevoland gevestigd worden. Het gaat om de ondersteunende eenheden die nu nog hun kazerne in Stroe en Ermelo hebben. Ook de opleidingen voor de ondersteunde eenheden worden dan verplaatst naar Flevoland.

Die ondersteunende eenheden brengen bijvoorbeeld munitie, voedsel en brandstof naar vechtende troepen. Ook verzorgen ze de medische ondersteuning. Op de locatie moet een 150 hectare groot oefenterrein komen voor kleinschalige oefeningen.

Defensie wil die eenheden verplaatsen om de totale krijgsmacht te versterken. Defensie heeft te kennen gegeven te willen groeien de komende jaren. De versterking ontstaat vooral doordat de eenheden in een nieuwe kazerne beter kunnen samenwerken.

De gezamenlijke kazerne kan ook voordelen hebben voor de regio, werd tijdens de avond verteld. Mogelijk gaan meer militairen hier wonen. Een nadeel is wel dat de druk op de woningmarkt mogelijk toeneemt. Ook zou infrastructuur moeten worden aangepast.

Laagvliegen boven Ketelmeer
De laagvlieggebieden die mogelijk worden aangewezen boven het Ketelmeer, Tollebeek, Nagele en Ens werden ook besproken. Die gebieden zijn nodig om te oefenen met helikopters. Defensie verwacht dat die oefeningen vaker nodig zijn en de huidige gebieden zijn te klein.

Ook is het voor een goede training belangrijk dat er in relatief onbekende gebieden gevlogen kan worden. Die mogelijkheden zijn nu te beperkt.

De oefeningen met helikopters vinden zowel overdag als in de avonduren plaats. De helikopters vliegen ook erg laag, net boven de bomen uit. Dat laagvliegen is in oorlogssituaties belangrijk, want door niet te hoog te vliegen kom je niet in zicht van radar van de vijand.

Munitieopslag
De extra munitieopslag die defensie mogelijk wil plaatsen in Biddinghuizen en Roggebot kwam ook ter sprake. Duidelijk werd dat die extra opslag er moet komen omdat er binnen de huidige opslagen nauwelijks doorgroeimogelijkheden zijn.

Ook is er behoefte aan nieuwe locaties die ruim en modern zijn ingericht. Verder is er ruimte nodig om munitie op te slaan als er ergens anders verbouwd wordt.

Kan Lowlands doorgaan?
Tijdens de avond vroegen diverse kijkers zich af: 'Kan Lowlands nog wel doorgaan nu daar mogelijk een munitieopslag in de buurt komt?' Het antwoord is: 'ja'.

Bewoners op andere manier betrekken
Defensie zei tijdens de presentatie op een andere manier inwoners te willen betrekken bij plannen. Met deze online informatieavond worden zo mensen eerder betrokken. De nieuwe strategie moet er voor zorgen dat ze echt in gesprek gaan met betrokkenen. Burgers kunnen tot en met 12 februari een zienswijze indienen bij het ministerie.

"Ik begrijp heel goed dat mensen bezorgd zijn", zegt luitenant-generaal Elanor Boekholt - O'Sullivan. "We willen in gesprek met de Nederlander die zich zorgen maakt en ook misschien wel begrijpt dat het nodig is, maar liever niet in zijn achtertuin. Maar als iedereen dat zegt, dan is het dus nergens en dat is ook geen optie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel