De Emmeloordse uien van de broers Waterman gaan heel de wereld over

EMMELOORD • Ma 8 januari 2024 | 6:01 • Maandag 8 januari 2024 | 6:01

Het is een kenmerkend pand aan de Hannie Schaftweg in Emmeloord: Waterman Onions. Twee broers, Wim en Erik Waterman, begonnen ruim 25 jaar geleden met de verwerking van uien. Inmiddels gaan de uien van het bedrijf in grote aantallen de hele wereld over.

"Als alles draait, dan gaan hier twee vrachtwagens per uur doorheen", zegt eigenaar Wim. De uien worden vervolgens verscheept naar bijvoorbeeld Senegal, Nicaragua en landen in Europa.

De grond in Flevoland is bij uitstek geschikt voor de teelt van uien, zegt broer Erik. "De Flevolandse ui kan een jaar lang bewaard worden en daardoor ook verscheept worden naar alle uithoeken van de wereld." Wim Waterman noemt het daarom ook wel 'het goud' onder de uien.

Uien voor Senegal

Met de paplepel ingegoten
Dat Wim en Erik in de uien zouden gaan, was niet bepaald een verrassing. "We zijn de derde generatie Watermannen, mijn vader was boer in Zeeland, mijn opa ook." Die opa begon ruim 90 jaar geleden een handel in uien, aardappelen en wortelen. Zijn zoon nam dat vervolgens over.

Opa Andries Waterman

Uiteindelijk besloten de broers de handel over te nemen van hun vader, maar ze bleven niet in Zeeland. Ze trokken de stoute schoenen aan en vertrokken in 1998 naar de polder. Vanaf toen gingen zij zich helemaal focussen op uien.

In het begin was het flink aanpoten, zegt Erik. Ze hadden drie medewerkers. "We waren dus in totaal met zijn vijven. Toen waren we ook continu op de vloer te vinden." Nu werken er zo'n tachtig mensen en zijn ze vooral bezig met de grote lijnen. "Soms rij ik stiekem nog wel even op de heftruck om toch weer eens te ervaren wat hier nou eigenlijk gebeurt," zegt Erik.

Focussen op smaakmakers
Het bedrijf heeft nu ruim tachtig medewerkers en het handelt nu ook in bijvoorbeeld knoflook en gember. In de toekomst willen de broers meer investeren in die smaakmakers van de keuken, zegt Erik Waterman. "Een knoflook, ui of gember. Het is net als peper en zout. Het is een onmisbaar ingrediënt in alle cuisines wereldwijd. Daarin hebben we nog hele mooie kansen om dat mooi uit te bouwen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel