Geen vervanger voor vertrokken BBB-gedeputeerde; provincie verder met vijftal

FLEVOLAND • Vr 5 januari 2024 | 17:31 • Vrijdag 5 januari 2024 | 17:31

De vertrokken BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg krijgt geen directe opvolger. Zijn partij, BBB, heeft besloten af te zien van het voordragen van een vervanger. Er wordt voor gekozen om zijn takenpakket te verdelen over de vijf overige gedeputeerden.

Volgens BBB-fractievoorzitter Anja Keuter is de beslissing genomen "na een grondige evaluatie" en "met het vertrouwen dat het huidige college van vijf gedeputeerden de taken nu naar behoren kan uitvoeren."

De mogelijkheid wordt opengelaten om op een later moment alsnog met een zesde gedeputeerde te komen. "Mocht het huidige college aangeven dat de werklast te hoog wordt, of als er onvoorziene taken bijkomen of andere omstandigheden zijn, dan zullen we onze beslissing heroverwegen."

Halverwege de huidige coalitieperiode van vier jaar staat een evaluatiemoment gepland tussen de coalitiepartijen. "Ook dan kan de positie van een zesde gedeputeerde opnieuw beoordeeld worden", zo zegt Keuter.

Het college van Gedeputeerde Staten telt nu nog vijf gedeputeerden. Dat zijn Jan de Reus (VVD), Chris Jansen (PVV), Harold Hofstra (ChristenUnie), Sjaak Simonse (SGP) en Jan Klopman (BBB).

Opgestapt
De positie van Van den Berg kwam begin oktober enorm onder druk te staan. Meerdere fracties in Provinciale Staten waren van mening dat hij niet goed functioneerde.

Van den Berg was sinds 29 juni lid van het dagelijks bestuur van de provincie. Tijdens de weinige vergaderingen die er waren, maakte hij bij Provinciale Staten een zwakke indruk. Van den Berg besloot vervolgens om ontslag te nemen.

'Minder gedeputeerden geen optie'
Opvallend is dat een meerderheid van Provinciale Staten halverwege december nog tegen een voorstel stemde om met vijf gedeputeerden verder te gaan. Een inhoudelijke discussie werd op dat moment niet gevoerd.

De voltallige oppositie (uitgezonderd JA21) gaf aan dat de provincie 800.000 euro aan salariskosten kan besparen, als zij de komende vier jaar afziet van een zesde gedeputeerde. Die verdient gemiddeld zo'n twee ton per jaar inclusief pensioen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel