Gemeente Almere verwacht start van bouw panden Wisselweg in 2024

ALMERE • Vr 29 december 2023 | 19:25 • Vrijdag 29 december 2023 | 19:25

Twee jaar na de sloop van het kenmerkende kantoorpand De Beurs in Almere Centrum, staat er nog geen paal in de grond. Maar daar lijkt verandering in te komen. De gemeente Almere verwacht dat er in het nieuwe jaar wordt begonnen met de eerste bouwwerkzaamheden op het terrein aan de Wisselweg. 

Op het nu nog braakliggende terrein, langs de Wisselweg en Spoordreef, komen vijf woontorens met daarin ongeveer 850 woningen, waaronder starters- en studentenwoningen.

Onder deze gebouwen komt een parkeergarage. Op de begane grond komen ondersteunende voorzieningen, zoals kleine buurtwinkels, horeca en zorgvoorzieningen.

Voor het terrein dat op de hoek van de Oreganoweg en Wisselweg ligt, is een plan gemaakt voor een nieuwe Lidl-supermarkt met daarboven 75 tot 80 koopappartementen. Tegenover de supermarkt is ruimte voor een nieuw appartementencomplex.

De bouw kan pas van start gaan nadat de vergunning is verleend, die wordt volgens de gemeente op dit moment opgesteld. 

Lees hier waarom de Wisselweg er nog altijd verlaten bij ligt.

Noodopvang Oekraïners
Aan de Wisselweg zal een tijdelijke noodopvang worden gebouwd, bedoeld voor zestig tot tachtig Oekraïense ontheemden vanaf het tweede kwartaal van 2024. De gemeente overweegt ook woningbouw in het gebied naast de opvanglocatie. Als er gestart wordt met de bouw van deze woningen, wordt de tijdelijke opvang afgebroken. 

De Beurs 2.0
Architectenbureau RoosRos heeft in opdracht van Van der Valk Investments, de eigenaar van de grond, het ontwerp gemaakt van de nieuwe gebouwen aan de Wisselweg. Op de oude plek van kantoorgebouw De Beurs, dat in 2021 is gesloopt, komt een gebouw dat hetzelfde ontwerp heeft als de oorspronkelijke Beurs. Het architectenbureau noemt het gebouw dan ook De Beurs 2.0. In dit nieuwe gebouw komen kantoren en een sportcentrum.

Er was recent nog een protest tegen het feit dat de bouw nog steeds niet begonnen is. De SP wilde dat er vaart gemaakt wordt met de bouw van nieuwe huizen en een fietspad en plaatste daarom een tent op het terrein.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel