Recyclebedrijf daagt overheid voor de rechter: 'We leveren geen afval, maar juist grondstof'

LELYSTAD • Do 21 december 2023 | 7:33 • Donderdag 21 december 2023 | 7:33

Ze draaien al anderhalf jaar op halve kracht en dat zijn ze bij het Lelystadse bedrijf Vinylrecycling.com flink beu. Het bedrijf voelt zich tegengewerkt door de overheid. Dat heeft alles te maken met hoe de ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport, het werk van het bedrijf classificeert.

Het bedrijf verwerkt pvc of polyvinylchloride. Die kunststof wordt door het bedrijf zo bewerkt dat het geschikt is om er weer nieuwe producten van te maken. Volgens Huib van Gulik van Vinylrecycling.com werkt het bedrijf daarom met grondstoffen.

Maar de Inspectie Leefomgeving en Transport ziet dat anders. Volgens de ILT werkt het bedrijf met afval. En dat verschil is heel belangrijk bij het exporteren van stoffen naar landen buiten Europa. Grondstoffen mag je wel verschepen, afval niet.

Laminaat en regenbuizen
Vinylrecyling.com koopt restpartijen pvc op in heel Europa. Dat kunnen resten zijn die overblijven bij de productie van laminaatvloeren. Maar het kunnen ook harde kunststof afvoerleidingen zijn zoals regenbuizen of soorten kunstleer.

Het bedrijf in Lelystad maakt van die partijen fijne korrels, het zogeheten granulaat. En van die korrels kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt door de industrie. "Dat kunnen nieuwe tuinslangen zijn, maar ook elpees, regenlaarzen of kunstlederen portemonnees", zegt van Gulik.

Het bedrijf zegt vooral veel klanten te hebben buiten Europa. Maar daar mogen ze hun granulaat niet naartoe verschepen van de overheid. "De overheid ziet het als afval. Afval mag je niet verkopen buiten Europa, dus de douane houdt onze containers tegen", zegt Van Gulik.

Personeel ontslagen
Het is het bedrijf in anderhalf jaar tijd niet gelukt om de Inspectie tot ander inzicht te bewegen. "We draaien al anderhalf jaar op halve capaciteit", zegt Van Gulik. Het bedrijf heeft daardoor naar eigen zeggen afscheid moeten nemen van meer dan de helft van het personeel. "We hebben zo'n 27 mensen moeten ontslaan hierdoor".

Van Gulik zegt dat ze de Inspectie meermaals op bezoek hebben gehad. Maar dat heeft niet het gewenste effect gehad. "De ILT zei dat we alle processen en procedures goed moesten beschrijven. Dat hebben we zo goed mogelijk gedaan maar de Inspectie blijft het maar onvoldoende vinden."

Raad van State
Om voor eens en altijd duidelijkheid te hebben, is het bedrijf naar de Raad van State gestapt. De hoop en de verwachting is, zegt Van Gulik, dat de RvS zal besluiten dat het bedrijf werkt met grondstoffen. En niet met afval.

"Het is te zot voor woorden dat wij hier met al die voorraden blijven zitten terwijl er prima nieuwe producten van gemaakt kunnen worden." Van Gulik is er van overtuigd dat de RvS in het voordeel van het bedrijf zal beslissen. Hij verwacht dat de RvS medio januari een uitspraak zal doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel