Dronten wil de skatebanen aanpakken maar weet nog niet hoe

DRONTEN • Vr 8 december 2023 | 8:02 • Vrijdag 8 december 2023 | 8:02

Moet er Dronten één nieuw state of the art skatepark komen en moet de rest van de banen verdwijnen of moet de gemeente alle huidige banen gaan renoveren. Om tot een duidelijk plan te komen heeft de gemeente onderzoek laten doen. Dit heeft vier opties opgeleverd waar de gemeenteraad zich over mag gaan buigen.

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. De banen zijn aan vervanging toe. Volgens het onderzoek zijn ze vrij oud en geven daardoor een onveilig gevoel. De ondergrond van de banen begeeft het bijna waardoor mensen makkelijk struikelen.

Het idee om de skatebanen aan te pakken is onder meer ontstaan door een petitie van jongeren uit Dronten in de zomer van 2022. Zij wilden een nieuw skatepark. De skaters vonden de huidige parken niet meer van deze tijd. Ook was er achterstallig onderhoud en de veiligheidseisen zouden niet meer voldoen. De petitie werd meer dan 200 keer getekend.

Op dit moment zijn er vijf skatebanen in de gemeente Dronten. In Dronten liggen ze bij Het Toepad, Rijnse Gulden en bij het Johan Cruijff court aan de Lancasterdreef. In Biddinghuizen ligt de baan bij de Klaversingel. De Greente is de plek waar de skatebaan in Swifterbant ligt.

Jongeren in Dronten vertelden in 2022 waarom de skatebaan aan vervanging nodig is.

Optie 1
De eerste mogelijkheid is om alle huidige skateplekken te laten bestaan en op te knappen. Dan blijven er dus drie in Dronten, één in Biddinghuizen en één in Swifterbant.

Voordelen van dit plan is dat iedereen een skateplek dichtbij heeft. Maar de skatevoorziening wordt niet uitdagender. Kosten van dit plan zijn 627.00 euro.

Optie 2
Bij deze optie is er maar één skatebaan per dorp. In Swifterbant zal de huidige locatie opnieuw worden ingericht. In Biddinghuizen wordt dan gezocht naar een nieuwe plek.

In Dronten wordt of het skatepark bij het Toepad of die bij het Johan Cruijff Court opnieuw ingericht en uitdagender gemaakt. De andere skatebanen verdwijnen.

In dit scenario heeft elk dorp wel een skatebaan, maar is er ook meer uitdaging te vinden. Ook komt de voorziening in Biddinghuizen mogelijk op een betere plek te liggen. De kosten zijn 631.000 euro.

Optie 3
Ook in dit scenario is er in elk dorp één skatevoorziening. Maar in plaats van in Dronten op bestaande locaties dingen aan te passen, wordt er in Dronten één nieuwe skatevoorziening gemaakt. In de rest is het plan gelijk aan optie 2.

Dit scenario geeft dus ook elk dorp een skatebaan. Daarnaast is er meer ruimte om een uitdagende skatebaan te maken in Dronten. Kosten van dit plan zijn 698.000 euro.

Optie 4
In dit scenario verdwijnen alle skatebanen in Dronten en komt er één baan voor terug. Door voor deze optie te kiezen kan de baan uitdagender worden. Wel zijn er daardoor niet overal meer skateplekken te vinden. Dit plan kost 785.000 euro.

Advies
Volgens het rapport gebruiken de meeste skaters de baan aan het Toepad in Dronten. Ze willen ook het liefst een grotere skateplek.

De onderzoekers concluderen dat er aan ene kant behoefte is aan een grotere skatevoorziening met uitdaging voor een grotere groep. Maar ook is er behoefte om in elk dorp een vorm van skaten te behouden.

Overkapping en verlichting
Verder willen de jongeren graag een overkapping en verlichting zodat de banen ook 's avonds gebruikt kunnen worden. Daarnaast moeten de skatebannen van beton zijn en moet het allemaal beter ingepast zijn in de omgeving.

De gemeenteraad kan nu beslissen of er volgende stappen genomen moeten worden en wat die dan zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel