Pin- en geldstortautomaten vaker kapot dan is beloofd
Pinautomaten en automaten waar losse bankbiljetten kunnen worden gestort, hadden de afgelopen drie maanden vaker een storing dan de banken hadden beloofd. Dat blijkt uit cijfers die door de regionale omroepen en de NOS zijn verzameld. Wel deed Flevoland het beter dan gemiddeld.
In deze provincie was er de afgelopen maanden dagelijks bij 3 van de 72 pinautomaten een storing, dus bij ruim vier procent. Van de 24 biljetstortingsautomaten in de provincie werkten er dagelijks 2 een tijdlang niet, dus bij ruim 8 procent.
Landelijk was de laatste maanden dagelijks tien procent van de pinautomaten een tijdlang in storing. Voor stortingsautomaten lag het aantal storingen per dag op acht procent. Geldmaat-automaten voor het storten van munten zijn in de cijfers niet meegenomen.
Landelijke norm
Geldautomaten in Nederland worden tegenwoordig allemaal beheerd door Geldmaat. Met dit initiatief van de ABN AMRO Bank, Rabobank en ING zijn afspraken gemaakt over het aantal storingen dat op mag treden. Voor pinautomaten geldt dat landelijk niet meer dan 2,5 procent een storing mag hebben. Voor stortingautomaten geldt een norm van 3,5 procent. Uit de cijfers van Geldmaat blijkt dat het aantal storingen sinds september enigszins daalt. De automatenbeheerder belooft dat de grootste problemen in de loop van deze maand zijn opgelost. Rond kerst wordt er vaker contant geld gestort en opgenomen, bijvoorbeeld omdat mensen een eindejaarsuitkering hebben gekregen.
Het bedrijf is nog bezig om problemen bij automaten waar je geld kunt opnemen op te lossen. Mankracht en onderdelen zijn vooral daarop ingezet. Geldmaat wijst erop dat er meer automaten zijn waar je kunt storten dan volgens gemaakte afspraken verplicht is.
De regionale omroepen en de NOS verzamelden in de maanden september, oktober en november data over de bijna 3.500 Geldmaat-automaten in Nederland. Ieder uur werd van elke automaat opgevraagd of die in bedrijf was of niet. Dit werd gecombineerd met gegevens over de openingstijden van de locatie waar de geldautomaat staat. Op basis van deze informatie berekenden we een gemiddeld storingspercentage. De data die hiervoor gebruikt is, werd verkregen via de locatiewijzer van Geldmaat.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gemeente wil af van arbeidsmigranten in woning aan Eenhoornplaat
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...