Hoe Harold ternauwernood een vleesetende bacterie overleefde

BANT • Za 2 december 2023 | 8:07 • Zaterdag 2 december 2023 | 8:07

Het is een wonder dat hij er nog is. Manegehouder Harold Bakker uit Bant liep een vleesetende bacterie vermoedelijk op tijdens het werk in de paardenstallen. In eerste instantie leek er niets aan de hand, maar na een paar dagen werd hij doodziek. Bakker vertelt zijn levensverhaal in 'Het Gesprek'.

Het begon allemaal deze zomer, toen hij met een stanleymesje een pak hooi opensneed. Hij schoot uit met dat mesje en sneed daardoor in zijn linkerarm. "Je snijdt je wel vaker met werkzaamheden. Het was wel wat dieper dan normaal, maar eigenlijk niets bijzonder", vertelt Harold.

Minder kracht in vingers
Hij maakte de wond schoon, deed er een pleister op en ging naar bed toe. De volgende ochtend merkte Harold dat hij minder kracht had in zijn vingers. Op aanraden van zijn vrouw ging hij naar huisartsenpost om te kijken of er door het mes een pees was geraakt.

Daar sneden ze de wond open om te kijken of dat het geval was. Uiteindelijk bleek er geen pees geraakt te zijn. De manegehouder kon weer opgelucht naar huis.

Koortsaanval en trillen
Totdat hij een aantal dagen later met het gezin iets leuks wilde gaan doen. Op dat moment begon de koorts. "En ineens had ik een koortsaanval en begon met trillen. Ik kon niet meer stoppen met trillen." Daarom belde hij zijn vrouw, die op dat moment in de paardenstal was. Op het moment dat zij binnenkwam, viel hij binnen een minuut flauw.

'Klap in m'n gezicht'
Harold was in eerste instantie niet wakker te krijgen. "Mijn vrouw heeft me echt een klap in m'n gezicht moeten geven". Vervolgens stapte het stel in de auto naar het ziekenhuis in Heerenveen. "Dat is 25 minuten rijden, maar ik heb misschien tien minuten meegemaakt. Het andere kwartier was ik kwijt. Toen was ik knock-out."

'Artsen tastten in duister'
De artsen in het ziekenhuis wisten in eerste instantie niet wat eraan de hand was. "Je kon wel zien dat de arm roder was, maar het was niet heel bijzonder." Maar toen de arts de wond opensneed, werd alles duidelijk. Er kwamen witte korrels uit zijn arm. Dat bleek de ontsteking te zijn. "Je moet je voorstellen, dat ging zonder verdoving. Gewoon met een mes de hechtingen eruit. Daar heb ik zelf niets van meegekregen."

De schade aan zijn linkerarm is aanzienlijk, want hij heeft krachtverlies. "De artsen hebben onderhuids dingen weggesneden, omdat het was aangevreten door de vleesetende bacterie", vertelt Harold. "Ik heb eigenlijk een misvormde arm, om het maar zo te zeggen".

Domme pech
Het is onduidelijk hoe de bacterie in zijn lijf is gekomen. Als dat via het mesje was geweest, dan zou hij diezelfde zaterdag al ziek moeten zijn geweest. En dat gebeurde niet. Volgens Harold tast de GGD ook in het duister over de oorzaak. "We hebben sowieso allemaal de streptokokkenbacterie in ons lijf zitten. Dat is een bacterie die je altijd bij je draagt, maar bij mij is het gaan muteren. Die mutatie gebeurt hooguit 600 keer per jaar in Nederland. Dat is vrij zeldzaam."

Domme pech dus, maar dat betekent wel dat hij de meeste werkzaamheden in de stal niet meer kan doen. "Ik kan nu een heel klein beetje: de paarden voeren. Maar stalwerkzaamheden kan ik nog steeds niet. Dat moet mijn vrouw doen." En dat kan zij niet allemaal alleen.

Machine moet uitkomst bieden
Daarom wil Harold een machine kopen die de stallen kan uitmesten. Dat apparaat kan hij vervolgens zelf bedienen. De stallen moeten dan wel worden aangepast: van gesloten stallen naar loopstallen. Om dat te kunnen bekostigen, is Harold een inzamelingsactie gestart. Ruim 8.000 euro is er inmiddels opgehaald.

Van dat geld is meteen al dankbaar gebruik gemaakt. "We hebben de loopstallen kunnen maken. We hebben de hekwerken buiten kunnen plaatsen. Er zijn stallen bijgebouwd", besluit Harold. Maar nu die machine nog. In totaal wil Harold 50.000 euro ophalen.

Het Gesprek is een onderdeel van het programma van Leo Schouwenaar en Jordy Bouw. Dat is iedere werkdag te horen en te zien tussen 06.00 uur en 10.00 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel