Pumptrackbaan en nieuwe schaatsen kunnen worden betaald uit windparkfonds

ZEEWOLDE • Do 30 november 2023 | 19:00 • Donderdag 30 november 2023 | 19:00

Een pumptrackbaan, een ontmoetingsruimte voor de roeivereniging en geld voor nieuwe schaatsen voor Zeewolde Winterwold. Dat is een greep uit projecten die het Fonds Windpark Zeewolde geld wil geven. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de bedragen kunnen worden uitgekeerd.

Het fonds stelt jaarlijks ruim drie ton subsidie beschikbaar voor goede ideeën. Op die manier doen de initiatiefnemers van het windpark iets terug voor de omgeving.

Dit jaar konden er voor het eerst aanvragen worden gedaan. In totaal waren er 26 ideeën, waarvan het fonds er 21 heeft goedgekeurd.

Kleine projecten gesteund
Alle kleine projecten tot 20.000 euro worden gesteund. Voor grotere projecten geldt dat er per aanvraag afwegingen zijn gemaakt.

Overigens is niet van elk project bekend of het al direct gerealiseerd kan worden. Sommigen hebben meer geld nodig dan ze vanuit het fonds krijgen.

Afwijzing
Het windfonds adviseert om geen geld te geven aan vijf projecten. Het gaat om het realiseren van een landmark op het Tulpeiland, de vervanging van het AED netwerk, een onderzoek naar geothermie, het jaarrond gebruikmaken van de accommodatie op het sportpark De Horst door Korfbalvereniging Wolderwijd en de aanvraag van de buurtbatterij door enkele bewoners van het Eekhoornbos.

Hieronder een overzicht van de plannen die geld krijgen:

Pumptrackbaan: 25.000 euro
Het eerste idee waar het Windfonds aan bij wil dragen is een pumptrackbaan in het dorp. Dat is een aaneengesloten circuit van bulten en bochten, waar fietsers, skaters, steps, rolschaatsers, skateboarders en mensen in een rolstoel gebruik van kunnen maken.

Hemelpost: 5.000 euro
Een tweede project dat geld krijgt uit het windfonds is een herdenkingsmonument op de begraafplaats voor stilgeboren kinderen. Op 14 oktober is het monument al onthuld, maar de initiatiefnemers hadden nog een tekort.

Ontmoetingsruimte roeivereniging: 25.000 euro
Roeivereniging Amenophis wil een nieuwe ontmoetingsruimte voor de vereniging, omdat het huidige onderkomen in slechte staat verkeert.

Terras Jeu des boules vereniging: 4.750 euro
Het terras van de Jeu de boules vereniging Les Trois Etoiles is al dertig jaar oud en is aan een opknapbeurt toe. De vereniging wil het terras opknappen en uitbreiden. Ook worden er bloembakken en een zonnescherm geplaatst.

Nieuwe vloer voor Open Haven: 18.000 euro
De huidige vloer van de Open Haven in Zeewolde ligt los. Daardoor kunnen er veiligheidsrisico's ontstaan voor de gebruikers van het kerkcentrum. De vloer moet worden vervangen.

Automatische beregeningsinstallatie De Horst: 22.000 euro
Stichting exploitatie sportvoorzieningen De Horst wilde geld voor een automatische beregeningsinstallatie. Daarmee moet efficiënter water vanuit de gracht langs de Woldlaan gehaald worden. Daarnaast deed de stichting een aanvraag voor een haalbaarheidsonderzoek, om te kijken of er een accu kan worden aangeschaft om energie op te slaan.

Herinrichting fietsenstalling VV Zeewolde: 7.200 euro
VV Zeewolde heeft een aanvraag gedaan voor het herinrichten van de fietsenstalling. Daarmee moet het fietsgebruik en de veiligheid bij de vereniging bevorderd worden.

Aanplant bomen in voedselbos: 4.900 euro
Het windfonds adviseert geld uit te trekken voor de aanplant van bomen in het Lydia Wattereus Voedselbos. De aanvraag werd gedaan door IVN Zeewolde.

Energieboswachters: bijna 11.200 euro
De Natuur- en Milieufederatie Flevoland wil 'energieboswachters' opleiden. Die boswachters kunnen adviseren over hoe duurzame energie en biodiversiteit samengaan.

Scoutcentrum Harderhaven: 25.000 euro
Het Scoutcentrum Harderhaven wil 33 trailerhellingen realiseren, waar ook toeristen gebruik van kunnen maken.

Lokale Omroep Zeewolde: 20.750 euro
De Lokale Omroep Zeewolde heeft een aanvraag gedaan voor subsidie voor een mobiele studio met apparatuur om op locatie uitzendingen voor radio en televisie te verzorgen.

Project Het Fundament: 5.000 euro
Het project 'Het Fundament' van het Toon Hermans Huis krijgt ook geld als het aan het fonds ligt. Daarmee kan het centrum gefinancierd worden, vrijwilligers worden geworven en activiteiten worden uitgebreid.

Hengelen voor iedereen: 37.500 euro
Hengelsportvereniging Ons Stekkie en watersportvereiniging De Blauwe Diamant willen hoge oevervoorzieningen aanleggen die bereikbaar zijn vanaf de openbare weg en waar ook toeristen gebruik van kunnen maken.

Natuurlijk spelen: 10.000 euro
Bewonersgroep Kwetterwei wilde geld voor het wijkpark Kwetterwei. Om speelelementen te realiseren onder de noemer 'natuurlijk spelen'.

Materiaal Winterworld: 5.830 euro
Stichting Zeewolde Winterworld en Stichting Kunstijsbaan Zeewolde deden samen een aanvraag voor de vervanging van materialen van Winterworld. Het gaat om de schaatsen, pinguïns om mee te leren schaatsen en het huisje voor de kassa en EHBO.

Etalageproject batterij opstelling: 5.000 euro
De Energie Coöperatie Zeewolde wilde geld voor een etalageproject. Daarbij kunnen geïnteresseerden zien hoe een batterij kan bijdragen aan efficiënt gebruik van duurzame energie.

Nieuwe sfeerverlichting in het centrum: ruim 23.500 euro
De Vereniging Centrumondernemers Zeewolde heeft een aanvraag gedaan voor nieuwe sfeerverlichting in het centrum van het dorp.

Verduurzaming gebouw scouting: bijna 24.000 euro
Het gebouw van Scouting Jan Wandelaar dateert uit 1989 en voldoet niet meer aan de duurzaamheidseisen van nu. Er is veel enkel glas, geen dakisolatie en een verouderde CV-ketel. Met een bijdrage wil de scoutinggroep het gebouw stroomneutraal en gasarm maken.

Project Windkracht: 40.000 euro
Het project Windkracht van alle scholen in Zeewolde gaat in op de betekenis van duurzaamheid, leefbaarheid en landschap in Zeewolde door de tijd heen. Concreet wil De Verbeelding lesmateriaal ontwikkelen hierover.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel