Urker visser na vijf jaar vervolgd voor rol in liquidatie- en drugskotterzaak
De Urker visser Andries K. wordt vervolgd voor zijn aandeel in de liquidatie van Vincent Jalink uit Diemen én voor een rol die K. had in de beruchte zaak rond de Urker drugskotter Z-181. Ook wordt hij vervolgd voor witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Dat bleek woensdagochtend tijdens een regiezitting in de rechtbank van Amsterdam.
Andries K. zat in 2018 al korte tijd vast toen de politie aanwijzingen had dat de Urker een rol had gespeeld in de aanloop naar de moord op Vincent Jalink.
Omdat andere strafzaken en onderzoeken eerst moeten worden afgerond, is er nu al vijf jaar gepasseerd voordat het OM over kan gaan tot vervolging. K. is één van vier verdachten die terechtstaan in de zaak Jalink.
Welke rol had Andries K.?
Volgens het Openbaar Ministerie zou de Urker visser in 2015 of 2016 het idee hebben gekregen om Vincent Jalink te laten ontvoeren. Andries K. zou een financieel conflict hebben gehad met de man uit Diemen. K. zou de tussenpersoon zijn geweest van Leendert R., een andere man uit Urk die zich net als K. bezig zou houden met drugssmokkel.
Volgens eerdere berichtgeving van Het Parool en NRC ging het conflict over een investering in de import van cocaïne. Jalink zou van de Urkers een miljoen euro hebben gekregen om een drugslijn op te zetten, maar leverde niet en het geld werd niet terugbetaald.
De ontvoering zou daarom bedoeld zijn geweest om Jalink het miljoen, plus een miljoen euro boete, terug te laten betalen. Andries K. zou de opdracht voor een ontvoering hebben uitgezet bij medeverdachte Muhammad S. en daarvoor twee ton hebben beloofd áls de twee miljoen teruggehaald werd.
S. zou echter besloten hebben dat een liquidatie een beter plan was, en dat dit later als een misverstand aan de Urkers uitgelegd zou worden. Hij zette de liquidatieopdracht uit bij een moordcommando.
Politie en justitie zijn tussen 2015 en 2017 ook bezig met een andere liquidatie in Diemen. Na arrestaties in dát onderzoek worden twee cryptotelefoons in beslag genomen. Als de politie in 2017 de telefoons eindelijk kan kraken duikt Muhammad S. als contactpersoon op in één van deze telefoons.
De politie schaduwt hem vervolgens en kijkt op vrijdag 9 juni 2017 eigenlijk per toeval toe bij een ontmoeting in de Friese havenplaats Harlingen. Hier is ook Andries K. aanwezig plus de Urker bemanning van de kotter Z-181. K. zou één van de kottervissers hebben afgezet. Muhammad S. zou dan weer een man uit Montenegro hebben meegenomen. De Montenegrijn en de Urker vissers stappen aan boord en varen uit.
Omdat justitie en politie op dat moment al vermoeden dat kotters gebruikt worden voor het ophalen van pakketten cocaïne op zee, vragen ze de kustwacht om een oogje in het zeil te houden. Die ziet dat de kotter een dag later minutenlang achter een containerschip vaart en daarna weer naar het vasteland koerst. De kotter wordt onder begeleiding van kustwacht en politie de haven ingebracht. Andries K. nog even buiten schot
Muhammad S., Andries K. en ook de eerder genoemde Leendert R. zijn dan op het haventerrein aanwezig om de Z-181 op te wachten evenals Johannes N., de eigenaar van de kotter. De recherche vindt aan boord van de Z-181 13 natte sporttassen met daarin 261 kilo cocaïne. De tassen zijn even daarvoor overboord gegooid vanaf het containerschip en opgevist door de kotterbemanning. De man uit Montenegro had speciale communicatieapparatuur bij zich om contact te krijgen met het schip.
De drugskotterzaak zorgt voor enorme beroering op Urk. Kottereigenaar Johannes N. en zijn bemanning krijgen later jarenlange celstraffen. Muhammad S. en Leendert R. worden gezien als opdrachtgever voor de cocaïnesmokkel en gaan respectievelijk 13,5 en 5,5 jaar de bak in. Andries K. blijft dan nog buiten schot. Justitie heeft kennelijk niet genoeg bewijs om K. op dat moment voor de drugskotterzaak te vervolgen. Dat verandert pas meer dan een jaar later.
Anonieme getuige
Justitie is sinds de liquidatie van Vincent Jalink in mei 2016 druk bezig met het onderzoek naar diens dood. Een paar maanden erna komt een anonieme getuige met de vermoedelijke aanleiding: het financiële conflict met de Urkers. Volgens Het Parool moet Andries K. in die periode ook bij de politie langskomen voor een verhoor over zijn relatie met Jalink. De Urker zegt dan dat de man uit Diemen dubieus is en dat ze elkaar in 2014 ontmoet hebben 'om iets te bekijken'.
Het duurt nog twee jaar voordat het bewijs tegen de Urker concreter wordt. Pas in oktober 2018 doorzoekt de politie het huis van Andries K. en wordt hij aangehouden na een visweekje op de Noordzee. Hij komt alweer snel op vrije voeten.
Vier aanklachten
Nu, nog weer vijf jaar later, is de volgende stap in de zaak gezet. Daarbij heeft Andries K. dus vier aanklachten aan de broek. 1: Het aanzetten tot ontvoering van Vincent Jalink. 2:Betrokkenheid bij de drugskotterzaak. 3: Onderdeel uitmaken van een criminele organisatie met als doel om drugsmisdrijven te plegen. 4: Het witwassen van geld dat verdiend is door criminele activiteiten.
"Leugens van Urkers om mij zo hard mogelijk te naaien!"
Tijdens de regiezitting konden de advocaten van de vier verdachten in de zaak Jalink hun laatste onderzoekswensen kwijt. Alleen de advocaat van Muhammad S. maakte daar gebruik van. S. wordt van het zwaarste vergrijp - medeplegen van moord - verdacht. Muhammad S. wil nogmaals verhoord worden om het hele verhaal over zijn band met de Urkers te kunnen doen. Ook wil hij dat de veroordeelde kottereigenaar Johannes N. en de veroordeelde Leendert R. nogmaals verhoord worden. De rechtbank lijkt die verhoren te willen toestaan.
Muhammad S. kwam ten slotte ook nog zelf aan het woord. Hij ontkende ook maar iets met de moord op Vincent Jalink te maken te hebben. Hij had daarnaast geen goed woord over voor zijn oude Urker contacten: "Ik weet alleen dat er in 2015 een plan was om Jalink te ontvoeren, maar dat dat nooit is uitgevoerd. Het zijn allemaal leugens van Urkers om mij zo hard mogelijk te naaien. Maar ik heb niks te verbergen!"
Zaak van de lange adem
De inhoudelijke behandeling van de zaak Vincent Jalink vindt vermoedelijk pas eind 2024 of zelfs pas begin 2025 plaats. Volgens de advocaat van Andries K. is de Urker van plan om dan een verklaring af te leggen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Vijf jaar cel in hoger beroep voor bemanningsleden drugskotter
URK • Wo 19 februari • Woensdag 19 februariTwee bemanningsleden van de Urker drugskotter Z-181 hebben woensdag in hoger beroep beiden vijf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Tegen de 41-jarige Urker en een 39-jarige man uit Montenegro war...
-
Eigenaar drugskotter mag zijn woning behouden
URK • Do 6 februari • Donderdag 06 februariDe veroordeelde eigenaar van drugskotter Z181 mag in zijn huis op Urk blijven wonen. De rechter in Utrecht bepaalde donderdag dat de Volksbank zaken moet blijven doen met de 33-jarige Urker. De bank v...
-
Strafeisen bemanningsleden Urker drugskotter in hoger beroep gelijk
URK • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariTegen twee bemanningsleden van de Urker drugskotter Z-181 zijn woensdag in hoger beroep gevangenisstraffen van 5 en 6 jaar geëist. Dat staat gelijk aan wat de 41-jarige Urker en 39-jarige man uit Mont...
recent nieuws
-
Explosies bij twee woningen in Zeewolde
ZEEWOLDE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberTwee woningen in Zeewolde zijn vrijdagavond getroffen door een explosie. Het gaat om huizen aan de Torenwachter en Enkhuizerweg. De eerste explosie vond plaats even na 21.30 uur 's avonds aan de Toren...
-
Almeerse zorginstelling die beschuldigd is van misstanden failliet verklaard
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe veelbesproken zorginstelling DBA in Almere is vrijdag failliet verklaard. Dat meldt de gemeente Almere in een brief aan de raad. De Almeerse zorginstelling werd eerder dit jaar door ouders en cliën...
-
Buurtbus Lelystad verwelkomt 20.000ste reiziger
LELYSTAD • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberMet nog ruim een week te gaan tot de jaarwisseling, heeft de Buurtbus Lelystad deze zaterdag de 20.000ste passagier van het jaar verwelkomd. Dat aantal werd eerder al verwacht. Voorzitter Pieter Cassé...