Misstanden bij woonzorgcentrum in Almere: 'Mijn oma ging door een hel'

ALMERE • Vr 17 november 2023 | 17:37 • Vrijdag 17 november 2023 | 17:37

Bij woonzorgcentrum De Overloop in Almere zijn bewoners ernstig mishandeld, verwaarloosd en in de steek gelaten. Ook zijn er bezittingen van bewoners gestolen door het personeel. Dat melden familieleden van verschillende oud-bewoners onafhankelijk van elkaar.

Zorggroep Almere, waar De Overloop onder valt, stelde vorige maand zes medewerkers op non-actief. Vervolgens werd recherchebureau Hoffmann ingeschakeld om binnengekomen meldingen te onderzoeken. Dat onderzoek richt zich op zaken die niets met de bewoners te maken hebben, laat directeur Bouke Schuurmans weten. Over misstanden zou niets bekend zijn

Uit gesprekken die 1Almere voerde met familieleden van oud-bewoners komt een beeld naar voren van een organisatie die weinig empathie met bewoners toont en die mensen zelfs aan hun lot over heeft gelaten. De gesprekken kwamen op gang nadat familieleden lazen dat er medewerkers op non-actief zijn gezet.

Oma ging door een hel
"Oma is in 2019 op een vreselijke manier verwaarloosd", vertelt Manon*. "Ik weet niet wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd, maar wat ik wel weet is dat mijn oma daar door een regelrechte hel is gegaan." Haar oma was dement en bewoonster van De Overloop totdat zij overleed. Op een dag trof Manon haar bont en blauw aan in een rolstoel. "Uit haar bed gevallen", is wat ze te horen kreeg van de verpleegster, die haar uren na de val pas opbelde. Haar oma was zo toegetakeld dat Manon haar niet herkende toen ze op bezoek ging. Een arts inschakelen was volgens verplegers niet nodig.

Artsen in tranen
Een paar dagen later werd Manon door De Overloop gebeld: "Je oma blijft maar zeuren, je mag haar naar het ziekenhuis brengen." Een ambulance bellen wilde de zorginstelling niet. Manon besloot om haar oma zelf naar het ziekenhuis te brengen. "De artsen hebben zelfs een traan gelaten". Oma bleek een hersenschudding te hebben en haar heup was gebroken. "Ze hebben haar drie dagen lang gedwongen om te lopen. Daar is ze nooit helemaal bovenop gekomen. Na haar operatie belandde ze in een rolstoel en ging haar dementie achteruit."

Niet bevoegd
De moeder van Saskia* was 100 jaar oud en woonde in De Overloop tot zij in 2021 overleed. "Mijn moeder kon niet meer lopen vanwege een gebroken been", vertelt Saskia. Er ontstond een doorligplek op de hiel van de vrouw. "Dat was heel pijnlijk voor haar, zó pijnlijk dat mijn moeder erover begon te piepen." Toen Saskia een verpleegkundige aansprak, ontdekte ze dat de dosis morfine verhoogd was. "Wij wisten hier niks vanaf", zegt Saskia, "Dat moest overlegd worden. Mijn moeder kon ook helemaal niet tegen pijnstilling, alleen tegen paracetamol." Ook vertelde de verpleegkundige dat de arts die de morfine voorschreef er niet toe bevoegd was. Even later ging de de dosering weer naar beneden. "Als een patiënt begint te piepen worden ze gewoon platgespoten met morfine."

Geknoei met medicijnen
"Mijn schoonmoeder had geregeld blaasontsteking", vertelt Ingrid*. Haar schoonmoeder woonde tot haar overlijden in begin 2023 in De Overloop. "Ze had dan antibiotica nodig, maar die kwam vaak te laat. Er moest altijd iemand achteraan." Haar schoonmoeder zwierf ‘s nachts over de gangen, op zoek naar verplegers die haar medicatie konden geven. "We zijn uiteindelijk samen naar een van de kantoren gelopen. Mijn schoonmoeder was van slag en boos." Een verpleegkundige haalde de leidinggevende er daarom bij. "Jullie zitten weer met mijn medicijnen te knoeien", riep de schoonmoeder. Maar volgens Ingrid was het onmogelijk om een gesprek met de leidinggevende te hebben. "Ze zei dat mijn schoonmoeder loog. Met dit soort opmerkingen zette ze ieder gesprek dicht."

Diefstal
"Mijn oma’s afstandsbediening is gestolen, haar ringen zijn gestolen, haar ketting is gestolen, haar oorbellen zijn gestolen. Alles verdween, maar niemand wist ergens van", vervolgt Manon. Toen haar oma naar de gesloten afdeling voor dementie verhuisde, paste de grote tafel niet in de kleinere kamer. Manon gaf haar eigen salontafel aan haar oma, "maar die is ook gejat. Iedereen doet hetzelfde, dus niemand heeft ooit iets gezien."

De schoonmoeder van Ingrid had een eigen saturatiemeter op haar kamer. Als de verpleegkundigen er een nodig hadden riepen ze: "Pak hem even, hoor!", zodat ze een andere patiënt konden meten. "Mijn schoonmoeder kon haar grenzen niet aangeven, het maakte haar bang. Ze kreeg hierdoor het gevoel dat ze geen privacy had en dat er niet goed voor haar gezorgd werd. Waarom hadden ze zelf niet zo’n ding?"

Manon trof haar oma in haar rolstoel op haar kamer aan. Ze was in de hoek gezet, "omdat ze lastig was", denkt Manon. Ze zat daar waarschijnlijk al twee dagen. "Ze was niet naar bed gebracht, niet gewassen en kon niet naar de wc." Haar oma zat daardoor onder haar eigen uitwerpselen. "Het zat zelfs op haar handen. Het gaat natuurlijk jeuken. Het probleem is: het is een gesloten afdeling, dus niemand ziet het. Die mensen zijn vergeten."

Gebroken been
Toen de oma van Manon overleden was, werd haar lichaam gewassen en ingekleed door de uitvaartverzorgers. Zij vroegen de vader van Manon of hij ervan op de hoogte was dat zijn moeder een gebroken been heeft. Dat was nieuwe informatie voor de rouwende familie, maar hierdoor viel een aantal gebeurtenissen voor Manon plotseling op zijn plek: "Toen ze op haar sterfbed lag, zei het personeel: ‘Laat de dekens maar over haar heen’, of ‘Hou haar hand maar even vast, kom maar niet aan haar benen." Manon denkt dat ze het hebben geweten. "Een vrouw die in een rolstoel zit breekt niet zomaar haar been. Ze is gevallen, of geschopt."

Onderzoek
De meldingen die Zorggroep Almere op dit moment laat onderzoeken gaan over intimidatie, machtsmisbruik, privacyschending en onjuiste inzet van medicatie. Dat laat Bouke Schuurmans weten. Hij is sinds september 2023 directeur van de zorggroep. "We hebben geen klachten gehad over de kwaliteit van zorg." Schuurmans schrikt dan ook van de verhalen van onze bronnen. Hij hoopt dat mensen met soortgelijke ervaringen zich bij recherchebureau Hoffmann willen melden, zodat het wordt meegenomen onderzoek.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

*Echte namen bij de redactie bekend

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel