NS past nieuwe dienstregeling beetje aan, Flevoland toch teleurgesteld

FLEVOLAND • Do 16 november 2023 | 18:52 • Donderdag 16 november 2023 | 18:52

Na kritiek vanuit Flevoland heeft de NS de nieuwe dienstregeling op een paar punten aangepast. Maar toch blijven de gemeenten Almere en Lelystad teleurgesteld. Er zullen buiten de spits minder treinen rijden.

Op 10 december gaat de nieuwe dienstregeling in. Op vrijdag zullen er drie extra sprinters per uur rijden in de ochtendspits van Almere Oostvaarders naar Amsterdam Centraal en drie extra sprinters in de avondspits van Amsterdam Centraal naar Almere Oostvaarders. Dit was aanvankelijk niet in de nieuwe dienstregeling opgenomen, maar de NS heeft dit aangepast na de kritiek op de nieuwe regeling.

Verbetering tussen Almere en Utrecht
De sprinter tussen Almere Centrum en Utrecht Centraal gaat ook 's avonds en op zondag over het gehele traject tweemaal per uur rijden. Dit was aanvankelijk ook niet in de plannen opgenomen.

Verder positief nieuws voor de reizigers van Lelystad richting het noorden: de sprinter naar Zwolle rijdt door naar Leeuwarden. Daardoor wordt de reistijd twintig minuten korter voor reizigers die vanaf Dronten en Kampen Zuid naar het noorden reizen omdat de lange overstap in Zwolle vervalt.

Lelystad en Almere zijn toch teleurgesteld
Wethouder Piet van Dijk van Lelystad zegt teleurgesteld te zijn over de nieuwe dienstregeling. Dat komt doordat het aantal treinen van Lelystad naar Amsterdam in de daluren van zes naar vier gaat. Ook is er geen rechtstreekse verbinding met Amsterdam Centraal.

Van Dijk: "Dat is buitengewoon jammer. Kijk, wij zijn hier met veel investeringen bezig. De hele stationsomgeving gaan wij vernieuwen. Wij zijn heel veel woningen aan het toevoegen in het stadshart. Dus dat betekent eigenlijk dat de dienstregeling moet worden verruimd in plaats van gekrompen."

Ook Almere is teleurgesteld omdat er minder treinen gaan rijden in de daluren. Wethouder Julius Lindenbergh: "We vinden in een stad als Almere, die zo snel groeit, daar moeten juist meer treinen komen om te zorgen dat het openbare vervoer aantrekkelijker wordt. Wij hebben wel enig begrip voor de situatie van de NS maar we hadden toch liever meer gezien."

Reisgedrag na corona sterk veranderd
Volgens de NS is het reisgedrag na corona sterk veranderd. Zo maken minder mensen gebruik van de trein dan voorheen. Daarom is een andere dienstregeling noodzakelijk. "Als je kijkt naar heel Nederland dan zien we op dit moment ongeveer vijftien procent minder reizigers", zegt René van Poelgeest van de NS. "Als we inzoomen op Flevoland dan zien we ongeveer 26 procent minder reizigers."

De dienstregeling tijdens de spits voor Almere en Lelystad verandert in 2024 verder niet. De bedoeling is dat de dienstregeling na 2025 op het niveau komt zoals het geval was voor corona.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel