Hoe kun je stemmen als je niet kunt zien?

FLEVOLAND • Do 16 november 2023 | 15:45 • Donderdag 16 november 2023 | 15:45

Als je een visuele beperking hebt is het vaak niet mogelijk om met een potlood een rondje in te kleuren. Dat maakt zelfstandig stemmen ingewikkeld. Maar ook met een rolstoel kom je niet altijd makkelijk in een stemhokje. Hoe is het om te stemmen als je een handicap of beperking hebt?

Wanneer het voor mensen een drempel is om naar een stemlokaal te komen kunnen ze altijd een machtiging invullen. Maar veel mensen willen dat niet, zegt Fanny Jager van Werkgroep ViP Almere, die opkomt voor mensen met een beperking. "Je hebt het recht om te stemmen, dus je wilt het graag zelf doen."

De meeste stemlokalen zijn rolstoeltoegankelijk en bij sommige stemlokalen kan er gebruik gemaakt worden van een (online) gebarentolk. In Almere is er één inclusief stembureau waar mensen met beperking op zo veel mogelijk verschillende manieren worden geholpen. Hier zijn allerlei hulpmiddelen aanwezig om het stemmen makkelijker te maken zoals een stemmal en een audiobox die uitlegt geeft.

Twee uur onderweg
Volgens Fanny is één inclusief stembureau in zo'n grote stad veel te weinig. "Deze zit in Parkwijk, maar je zal maar in Poort wonen. Dan ben je met jouw beperking misschien wel twee uur onderweg om een stem uit te brengen."

Volgens haar zijn sommige mensen sowieso een dag bezig met het plannen van een bezoek aan een stemlokaal. Ook als ze eenmaal binnen zijn, dan betekent dat nog niet dat de obstakels allemaal weg zijn. Bijvoorbeeld voor mensen met een visuele beperking. "Je komt in een ruimte die je niet kent, je hebt misschien een stok bij je, maar waar moet je dan naar toe?"

Touw
De oplossing is niet altijd ingewikkeld vertelt Fanny. "Het zou al fijn zijn als er bijvoorbeeld een touw op de grond wordt geplakt waardoor mensen weten welke kant ze op moeten." Ze begrijpt wel dat het te duur zou worden om alle stembureaus inclusief te maken, maar ze heeft wel een ander voorstel.

"Koop een bus, richt deze in als inclusief stembureau en ga ermee rondrijden. Zo kun je naar de mensen toe." Dat voorstel hebben ze ook aan de gemeente Almere gedaan, maar die gaf aan dat dit niet mag. Dat klopt niet volgens Fanny: "We hebben dit uitgezocht en het mag wel. Maar het zou al heel erg helpen als mensen zich wat meer bewust worden van mensen met een beperking."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel