Vader schudt baby volgens OM hard door elkaar: eis van drie jaar cel
Het is juni 2018 als een vrouw via 112 om een ambulance vraagt. Haar dochter van tweeënhalve maanden oud reageert niet meer. De vader van het meisje houdt op dat moment de baby onder een koude douche om haar weer bij te laten komen.
De Almeerder verklaart woensdag voor de rechtbank in Lelystad dat hij een harde gil hoort uit het bedje van het meisje. "Ik ging naar haar toe, ze lag met allebei haar armen naar boven gestrekt. Ik haalde haar uit bed en toen sloeg ze een paar keer keihard met haar hoofdje op en neer. Daarna werd ze slap."
In het ziekenhuis wordt vastgesteld dat de baby zwaar hersenletsel heeft. Ze heeft onder meer bloedingen in het hoofd, een hersenweefselscheur en netvliesbloedingen in beide ogen. Verwondingen die alleen veroorzaakt kunnen worden door heftig met het kindje te schudden of haar hoofdje ergens tegenaan te slaan, concluderen deskundigen.
De vader van het meisje ontkent dat. Hij speculeert dat de baby mogelijk een epileptische aanval heeft gehad, waardoor ze herhaaldelijk met haar hoofdje tegen iets aansloeg. Ook vermoed hij dat er iets gebeurd kan zijn tijdens een logeerpartijtje enkele dagen eerder bij een voormalige vriendin. In een derde scenario denkt hij dat het letsel zelfs al is ontstaan bij de geboorte van zijn dochter en haar tweelingbroertje.
'Krachtiger dan bij een auto-ongeluk'
"Het moet een hele forse kracht zijn geweest. Forser dan wat we wel eens zien bij auto-ongelukken", zegt een arts woensdag in de rechtszaal. De 32-jarige vader staat terecht op verdenking van mishandeling van de baby. De arts benadrukt dat deze verwondingen niet kunnen zijn ontstaan door een val van een bed of commode.
Ook zijn er geen medische aandoeningen gevonden die het hersenletsel van het meisje kunnen verklaren, zoals epilepsie. Daarnaast stellen de deskundigen dat het geweld kort voor de ziekenhuisopname moet hebben plaatsgevonden.
Voor de officier van justitie is de zaak duidelijk: de vader heeft zijn dochtertje ernstig mishandeld. Hij was immers alleen met haar op het moment dat het mis ging. De conclusies van de deskundigen ondersteunen dit standpunt, maar de ouders ontkennen dit ten stelligste. Door te beweren dat er in het ziekenhuis fouten zijn gemaakt laten de ouders hun dochter volgens de aanklager in de steek. Hij wijst erop dat ze de baby hadden moeten beschermen en verzorgen.
OM heeft spijt
De officier betuigt zelf ook spijt. De zaak duurt namelijk inmiddels al vijf en een half jaar. "Wij als Openbaar Ministerie (OM) hebben dit meisje ook in de steek gelaten. Haar schreeuw om hulp was al jaren terug te horen, maar daar hebben we niet goed genoeg naar geluisterd. En daar schaam ik me diep voor."
De aanklager wijst ook op de rol van de kraamhulp die het gezin ondersteunde na de geboorte van de tweeling. Zij heeft bij de politie verklaard dat de Almeerder hardhandig met de baby's omging. Daarom heeft ze met extra voorlichting juist gewezen op de gevolgen van een shakenbabysyndroom.
Volgens de officier van justitie is er meer bewijs tegen de man. In een afgeluisterd telefoongesprek met zijn zus werden opvallende opmerkingen gemaakt. "Je moet niet meer alleen zijn met de kinderen" en "Er moet nu echt iets veranderen." Maar ze zou het ook gehad kunnen hebben over het korte lontje van haar broer. De verdachte heeft een strafblad. Hij is veroordeeld voor geweldsdelicten. Voor het laatst in 2021.
Blauwe plekken
Voorafgaand aan het incident maakt het consultatiebureau, als er blauwe plekken worden aangetroffen bij het kind, melding van vermoedens van kindermishandeling. De vader beweert dat de bloeduitstortingen zijn veroorzaakt door een wikkeldoek met een grove structuur.
"Hoe kun je als vader zo tekeergaan tegen zo’n klein mensje", vraagt de aanklager. "Dat kleine hummeltje was nog geen drie maanden op de wereld." De officier van justitie vermoedt dat het krijgen van steun een reden is om de mishandeling te ontkennen. Dat krijg je volgens de aanklager niet als je schuld bekent.
De vader zegt dat het nu goed gaat met het meisje. "Ze ontwikkelt zich normaal, staat ook niet meer onder controle van een arts." De tweeling is na het incident bijna een jaar uit huis geplaatst. Inmiddels is het toezicht op het gezin opgeheven.
De 32-jarige man uit Almere moet als het aan de officier van justitie ligt drie jaar de gevangenis in. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Poolse supermarkt die van rechter open moest blijven is vertrokken
LELYSTAD • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe Poolse supermarkt aan de Voorstraat in Lelystad is vertrokken. Dat meldt de eigenaar van de winkelruimte. De huurder en verhuurder lagen met elkaar overhoop, omdat de eigenaar van de supermarkt de...
-
Jonge Almeerders gaan elkaar te lijf met machete en keukenmes: OM eist werkstraf
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariHet leek volgens de rechter wel een Middeleeuws zwaardgevecht op de A. Roland Holststraat in Almere vorig jaar april. Hier gingen een nu 18-jarige Almeerder en de 19-jarige Jaïr C. uit Helmond elkaar...
-
Voormalig dorpshuis Swifterbant vaak besmeurd en vervuild, daders onvindbaar
SWIFTERBANT • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAfval, poep, etensresten en overlast: al geruime tijd hebben de gebruikers van het voormalig dorpshuis De Steiger in Swifterbant hier last van. Wie de verantwoordelijken zijn is niet duidelijk. De gebruikers...