'Vier asielzoekers met de dood bedreigd bij noodopvang Biddinghuizen'
Vier bewoners van de noodopvang bij Walibi in Biddinghuizen zijn met de dood bedreigd. Dat zegt voorzitter Sandro Kortekaas van de organisatie LGBT Asylum Support. Hij maakte vorige week bekend dat meerdere asielzoekers in de noodopvang te maken hadden met discriminatie. Het ging in totaal om 46 vluchtelingen.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) besloot om de vluchtelingen om wie het gaat uit de noodopvang te halen en in andere centra onder te brengen. Ze krijgen daar meer begeleiding en privacy.
Het COA zegt echter niet bekend te zijn met doodsbedreigingen. Ze bedoelen daarmee dat daarvan geen meldingen zijn gedaan door vluchtelingen die in de noodopvang verblijven. "We hebben geluisterd naar de signalen van de heer Kortekaas en zijn tot actie overgegaan", zegt de woordvoerster.
Een onderzoek naar de misstanden komt er niet. Een signaal van buitenaf, zoals het COA het noemt, is geen reden om tot onderzoek over te gaan. Daar is in deze hectiek ook geen tijd voor. Intern wordt deze kwestie wel besproken.
Gevlucht na bedreiging
Kortekaas zegt enorm geschrokken te zijn van de verhalen die hij te horen kreeg. Een koppel dat in de rij stond te wachten voor het eten, werd geduwd door anderen. In het opstootje dat ontstond werden de twee bedreigd. Ze waren volgens Kortekaas zo bang dat ze zijn gevlucht naar het noorden van het land.
Het is één van de vele incidenten die de voorzitter van de belangenorganisatie voor mensen met een lhbtiq+-achtergrond in de opvang in Biddinghuizen te horen heeft gekregen.
De inwoners van de noodopvang krijgen 12 tot 14 euro per week aan leefgeld en eten drie keer per dag met zijn allen in de grote tent. Daar vinden volgens Kortekaas allerlei dingen plaats. Zo zijn daar vier personen met de dood bedreigd.
Kritiek op het COA
Kortekaas is blij dat de mensen die het is overkomen nu weg kunnen uit de noodopvang in Biddinghuizen. Volgens hem behoren vluchtelingen met een lhbtiq+-achtergrond niet in een noodopvang. Daar is namelijk volgens hem geen begeleiding voor ze. Kortekaas zegt dat het COA daardoor in Biddinghuizen hun eigen criteria niet volgt.
Inmiddels is een deel van de vluchtelingen al overgeplaatst naar andere opvangcentra in het land. Kortekaas vertrouwt erop dat het COA de betrokkenen nu wel de bescherming biedt die ze nodig hebben.
'Onvoldoende bescherming'
Kortekaas begrijpt overigens niet waarom dit soort incidenten nog kunnen voorkomen. Een aantal jaar geleden is een motie in de Tweede Kamer aangenomen om vluchtelingen met een kwetsbare achtergrond te beschermen. Volgens de voorzitter van LGBT Asylum Support gebeurt dat niet genoeg.
Kortekaas vindt dat dit soort situaties waarbij asielzoekers met een lhbtiq+-achtergrond gediscrimineerd worden en in sommige gevallen zelfs met de dood worden bedreigd, nooit meer voor mogen komen.
Met de aandacht die er nu voor deze kwestie is, hoopt Kortekaas dat de uitvoerenden in de asielwetgeving afspraken nu wel nakomen en dat "dit soort schrijnende zaken nooit meer voorkomen".
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Gevluchte Oekraïners betalen vanaf januari in heel Flevoland mee aan eigen opvang
FLEVOLAND • Ma 23 december • Maandag 23 decemberGevluchte Oekraïners die in een opvang zitten in Almere, Lelystad, Urk of Zeewolde, gaan vanaf januari meebetalen aan hun eigen opvang. In Noordoostpolder en Dronten gebeurde dat al een tijdje. Daarmee...
-
Gemeente Zeewolde wil azc aan de Bosruiterweg voor onbepaalde tijd
ZEEWOLDE • Ma 18 november • Maandag 18 novemberHet gemeentebestuur van Zeewolde wil het asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg behouden. Op dit moment is er sprake van een tijdelijke overeenkomst, maar de gemeente ziet liever dat deze voor onbepaalde...
-
Flevoland één van de vijf provincies die voldoende plekken heeft voor asielzoekers
FLEVOLAND • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberFlevoland voldoet ruim aan de opgave die de Spreidingswet eist. De zes gemeenten in de provincie hebben in totaal 3580 opvangplekken voor asielzoekers. Dat is meer dan het Rijk had gevraagd. Flevoland...
recent nieuws
-
Gemeente en buurtbewoners willen af van arbeidsmigranten, 'tast leefbaarheid aan'
EMMELOORD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...