Botsen er vliegtuigen tegen windmolens als de rode lampjes uit gaan?
Als je tegenwoordig in het donker door onze provincie rijdt, zie je een deken van rode knipperende lampen aan de hemel. Het zijn de lichten op windmolens.
Een aantal ervan knippert mooi tegelijk, andere net achter elkaar. Mensen in het verkeer worden er soms door afgeleid, maar de lichtjes zijn blijkbaar nodig. Toch kan het ook anders: het duurt nog even, maar dan staan ze bijna altijd uit.
De lampjes zijn er om te voorkomen dat kleinere vliegtuigen en helikopters per ongeluk tegen de molens aan vliegen. Grote vliegtuigen komen een stuk hoger over, dus voor die toestellen zijn ze niet bedoeld. Maar hoe vaak vliegt er nu echt een helikopter of vliegtuigje laag en in het donker door de provincie? Dat gebeurt lang niet de hele tijd.
Meestal uit
Met een relatief simpele techniek gaan de lampen op de molens straks alleen nog branden als er in de buurt gevlogen wordt. "In elk toestel dat in de nacht vliegt, zit een transponder die laat zien waar precies een vliegtuig of helikopter is. Bij een windpark zit een ontvanger voor dat signaal, die de lampen alleen aanzet als dat nodig is”, vertelt Gijs van Hout.
Gijs is van Windpark Krammer bij Zeeland. Daar is het systeem getest en werkt het als eerste in Nederland. Hij zegt dat de lampen 70 tot 95 procent minder lang aan hoeven te staan. Wie gaat het betalen?
Omdat de lampen straks meestal niet branden geeft dat een rustiger beeld in het donker. Er is minder lichtvervuiling. Afgesproken is dat het Rijk twintig procent van de kosten betaalt, als ook de provincie dat doet. De overige zestig procent wordt door windparken zelf betaald.
"Ook onze leden zien dat de lampen best wel aanwezig zijn in het donker. Ze willen draagvlak houden voor de molens en zijn dus best bereid geld uit te geven", vertelt Rick Harmsen van de Nederlandse WindEnergie Associatie. Dit is een overkoepelde club voor windparken.
Veiligheid
Om het systeem te kunnen gebruiken zijn er veel tests gedaan. Ook is het zo gemaakt dat als er ergens een storing is, de lampen direct gaan knipperen. Het is net zoals bij de slagbomen bij een spoorwegovergang. Als er daar een probleem is, gaan die ook automatisch dicht. "Ondanks dat de lampen dus meestal uit zijn is de kans dat een vliegtuig op een onverlichte windmolen vliegt eigenlijk uitgesloten", vertelt Harmsen.
Vanaf wanneer de lampen in Flevoland minder vaak gaan branden, is nog onduidelijk. Er moet per park gekeken worden of en hoe het systeem kan worden toegepast. Volgens de Nederlandse WindEnergie Associatie kan het nog een jaar duren. Maar één ding staat vast: De meeste rode lampen in Flevoland staan straks ook veel vaker uit.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Waarom staan windmolens soms stil als het waait?
FLEVOLAND • Zo 22 september • Zondag 22 septemberHet is een raar gezicht. Het waait flink, maar windmolens staan soms toch stil. Eigenaren zetten de molens soms met opzet uit. "In sommige gevallen moeten eigenaren van windmolens betalen om stroom aa...
-
Experiment met wiebelwieken op windmolen valt tegen, hoogleraar hoopte op een doorbraak
ZEEWOLDE • Zo 8 september • Zondag 08 septemberDe resultaten van het experiment in Zeewolde om met bijzondere windmolenwieken meer energie op te wekken, vallen tegen. De bedoeling was dat de speciale constructie met zogeheten albatros-wieken tot 1...
-
Geluidsexpert: 'Meetmethode geluidsoverlast windmolens oneerlijk en niet uit te leggen aan burger'
DRONTEN • Zo 7 juli • Zondag 07 juli"Als je geluidsoverlast hebt van windmolens, kun je daar eigenlijk niets tegen doen. Handhaven is ingewikkeld. Dit komt door de manier waarop we het geluid van de molens meten." Duidelijke taal van Er...
recent nieuws
-
Stikstof staat verdere verbreding A6 niet in de weg, volgend jaar meer duidelijk over N50
FLEVOLAND • Wo 13 november • Woensdag 13 novemberDe A6 tussen Lelystad en Almere Oostvaarders kan verbreed worden. Dat schrijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Een onderzoek toont aan dat de problemen rondom stik...
-
Blokker nu echt failliet, winkels blijven nog anderhalve maand open
FLEVOLAND • Wo 13 november • Woensdag 13 novemberWinkelketen Blokker is failliet verklaard. De acht filialen in Flevoland blijven tot het einde van dit jaar open. Blokker heeft vier panden in Almere en één in Lelystad, Dronten, Emmeloord en op Urk....
-
Liveblog
LIVE: Oud-burgemeester Franc Weerwind gehoord voor raadsenquête Floriade
ALMERE • Wo 13 november • Woensdag 13 novemberVanmorgen wordt oud-burgemeester Franc Weerwind gehoord voor de raadsenquête Floriade. Het is voor het eerst dat er één verhoor wordt gehouden in plaats van de gebruikelijke twee per dag. Dat komt omd...