Leerlingen bepalen zelf de les op democratische school Nagele
De democratische school Polderwijs in Nagele bestaat nu een jaar. De privéschool begon met een handjevol kinderen en is inmiddels gegroeid naar 23 leerlingen. De leerlingen bepalen op deze school zelf wat ze willen leren.
De democratische school krijgt geen geld van de overheid. Omdat de school niet voldoet aan de landelijke normen voor door de overheid bekostigd onderwijs. Ouders betalen daarom 300 euro per maand.
"Wij gaan ze niet als een politieagent zeggen wat je moet doen"
Uitgangspunt op de school is dat iedereen gelijkwaardig is. Er worden wel allerlei vakken aangeboden, van natuurkunde tot handwerken, gym en muziek. Maar kinderen beslissen zelf wat ze wel en niet willen doen. "Wij gaan ze niet als een politieagent zeggen wat je moet doen, zegt directeur Bea Hanemaaijer. De leerling bepaalt, het is hun eigen keuze.''
Leerling bepaalt zelf les
Zo vindt basisschoolleerling Sarah het fijn om te knutselen en spelletjes te doen. Ze doet een potje Woord Rummikub. Sarah maakt de overstap naar de Democratische school omdat ze haar huidige school niet fijn vindt. Ze zegt dat ze er van alles moet en daar elke dag hoofdpijn van krijgt. De leerlingen komen uit de hele regio. Het zijn volgens Hanemaaijer vaak kinderen die vastlopen binnen het reguliere onderwijssysteem. Kinderen die wat meer tijd nodig hebben, hoogbegaafde leerlingen en leerlingen die een grotere middelbare school te druk vinden.
Kinderen die vastlopen
Zo ook de 14-jarige Kenji. Hij komt van een, zoals hij het zelf noemt; rotschool. Op de democratische school voelt hij zich thuis. "Het is hier relaxt en vrij," aldus Kenji. Die vrijheid betekent dat Kenji op dit moment zijn schooldagen vult met muziek maken. Hij komt naar school gooit zijn spullen aan de kant en dan kruipt hij achter het drumstel. "Dan gaan we de hele dag rocken."
Zo doet iedereen waar hij zich goed bij voelt. De ontwikkeling van de kinderen wordt wel gevolgd maar er zijn geen klassikale lessen of toetsen. Bij privéscholen zoals Polderwijs houdt de onderwijsinspectie wel toezicht. Ze worden tweejaarlijks gecontroleerd. Het onderwijs is beoordeeld met een zes.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...