Dronken automobilist rijdt met hoge snelheid tegen auto, rijontzegging en werkstraf geëist

SWIFTERBANT • Do 2 november 2023 | 6:34 • Donderdag 2 november 2023 | 6:34

Een 71-jarige man uit Groningen hangt drie jaar rijontzegging boven het hoofd. De man veroorzaakte juli vorig jaar een ongeluk op de A6 ter hoogte van Swifterbant, waarbij een slachtoffer blijvend hersenletsel opliep. De bestuurder had teveel gedronken. Verder eiste het OM woensdag tijdens een rechtszaak 160 uur werkstraf.

De Groninger reed die bewuste avond in de Audi A7 van één van zijn twee zoons. Hij had afgesproken BOB te zijn maar stapte uiteindelijk toch met alcohol achter het stuur. Op de A6 reed hij met bijna 170 kilometer per uur tegen de achterkant van een Fiat aan. Tegenover de politie verklaarde hij direct na het ongeval dat het één biertje was geweest, tijdens de rechtszitting wisselde het tussen één of vijf.

Uiteindelijk had de Groninger meer dan twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in z'n bloed. Tegen de politie zei de bestuurder dat de Fiat voor hem veel te langzaam reed en dat hij daardoor tegen de auto botste. Hij ontkent dat hij 170 reed en schat zelf in dat het rond de 150 kilometer per uur was. Hij schaamt zich enorm voor wat er is gebeurd, legde hij de rechters uit. Hij had zijn zoons in eerste instantie namelijk niet verteld dat hij toch had gedronken.

Gebroken nekwervel
De beide inzittenden van de Fiat die werd aangereden deden ook hun verhaal in de rechtszaal. "Dat we het hebben overleefd, is een wonder", zei de bestuurder. Hij leed maandenlang aan angst en slapeloosheid. Zijn vriendin, die naast hem in de auto zat, had een gebroken nekwervel en kampt met blijvend hersenletsel. Ze was ten tijde van het ongeluk haar eigen onderneming aan het opstarten. "Alles wat ik was, werd in één klap onder mijn voeten weggeslagen."

De verdachte zei al sinds het ongeluk niet meer achter het stuur te durven, maar de openbaar aanklager vond het toch van belang een rijontzegging te eisen. Daarnaast vond hij een werkstraf op zijn plaats.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel