Nieuwbouwwijk van Nagele moet dorp van de toekomst inluiden

NAGELE • Di 31 oktober 2023 | 21:30 • Dinsdag 31 oktober 2023 | 21:30

Nagele moet weer het polderdorp van de toekomst worden. Dat is het plan van de gemeente Noordoostpolder en een groep architecten en stedenbouwkundigen. Zij zien kansen voor een experimentele nieuwbouwwijk met zo'n 300 woningen aan de oostkant van het dorp. In die buurt moeten wonen, landbouw en de gemeenschap centraal komen te staan.

De nieuwe wijk moet verrijzen langs de Schokkerringweg. Daar ligt een stuk grond waarop de gemeente het recht heeft om het als eerste te kopen. Op die plek moeten huizen voor alle leeftijden komen te staan, zo staat in een 'ambitiedocument'. Deze woningen worden omgeven door voedseltuinen en -bossen en door natuur en water met oog op het veranderende klimaat.

Het plan

Gemeente Noordoostpolder
Het idee is dat de woningen ondergeschikt moeten zijn aan de andere functies in de buurt. Daarom komen huizen dicht op elkaar te staan. Bewoners delen hun (voedsel)tuin en kunnen een samenwerking aangaan met agrariërs in de omgeving. Ook komen er centrale plekken voor het parkeren en laden van auto's.

De woningen in de buurt moeten uit herbruikbare en natuurlijke materialen gaan bestaan. Het zijn geen koop- of huurhuizen maar woningen die beschikbaar komen via een coöperatie. Dat moet de betaalbaarheid ten goede komen.
Gemeente Noordoostpolder
Strakke lijnen in nieuwbouwwijk
Het ontwerp voor de nieuwe wijk moet aansluiten bij het ontwerp van de Noordoostpolder, met strakke lijnen. Ook past het bij de identiteit van het dorp Nagele met alleen maar platte daken.

Het doel is dat het oude en nieuwe deel van Nagele vloeiend in elkaar gaan overlopen. Dat moet gebeuren via doorgangen in de bosrand om het huidige dorp. In het bestaande dorp moeten woningen ook worden aangepast zodat bewoners er hun hele leven kunnen blijven wonen.

De kavel

Politiek wil aandacht voor Nagelezen
De politiek in Noordoostpolder liet dinsdagavond in een commissievergadering weten enthousiast te zijn over de ambities. ONS Noordoostpolder wil nog wel meer weten over de haalbaarheid van het plan. Ook riepen ONS, CDA en D66 op dat inwoners van Nagele en starters op de woningmarkt niet naast het net mogen vissen.

Het ambitiedocument is een eerste stap naar een verdere verkenning van de uitbreiding van Nagele. Voor het document werd gesproken met dorpsbewoners, professionals en woningcorporatie Mercatus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel