Is klimaatverandering te zien in je eigen omgeving?
Dat het klimaat verandert is wereldwijd te zien aan overstromingen en hittegolven maar in Nederland lijken de gevolgen beperkt. Toch zijn er volgens IVN Zeewolde (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) wel degelijk veranderingen waar te nemen in de natuur.
We lopen door het Horsterworld in Zeewolde waar IVN een klimaatkuiertocht organiseert. Gids Trudy van der Goes stopt bij een grote kastanjeboom waar ze een blad van plukt. "Je denkt nu vast, dat blad is bruin want het is herfst, dat hoort zo. Maar hij was twee maanden geleden ook al bruin. Dat komt omdat de kastanjemineermot er in zit. Klimaatverandering brengt andere diersoorten deze kant op. Maar de dieren die de kastanjemineermot eten die zijn hier niet."
Volgens Van der Goes zijn in het bos bijna alle kastanjebomen aangegeten door de mot. "Als het flink vriest gaan ze wel dood, maar zoveel vorst hebben we niet meer." Andere voorbeelden van diersoorten die hier nu voorkomen maar nog geen natuurlijke vijanden hebben zijn de eikenprocessierups en de buxusmot. "Die buxusmot kwam, geen dier die de buxusmot at, dus alle buxussen gingen dood."
Droogte en hitte
Verderop zien we een dode dennenboom. Ook dat is het gevolg van klimaaverandering zegt Van der Goes. Bij toenemende droogte en hitte hebben dennebomen een grotere kans op sterfte dan bomen die hun naalden of bladeren laten vallen. "Een ecosysteem; schimmels, planten en insecten en dieren die de insecten weer eten zijn allemaal met elkaar verbonden. Als er iets wegvalt in dat systeem dan heeft dit effect op hele ecosysteem."
Achteruit
Een mevrouw die meedoet aan de wandeling vertelt dat de natuur haar passie is. "Ik vind de natuur ontzettend belangrijk en interessant, ik word er rustig van." Ze is onder de indruk van de wandeltocht. "Je kan aan bepaalde dingen zien dat het echt wel achteruit gaat en dat doet mij echt pijn. Maar ik heb geen idee wat we er nou echt aan kunnen doen."
Zorgen
Een andere deelnemer heeft daar wel een beeld bij. "Ik ben zelf niet zo'n natuurkenner dus ik zie niet zoveel. Maar ik maak mij wel zorgen. We moeten zelf wat gaan doen want de politiek laat ons in de steek wat dat betreft. Dus minder vliegen, minder vlees eten en huizen beter isoleren. Dat kunnen we zelf doen."
Hoopvolle boodschap
Gids van der Goes erkent de zorgen over het klimaat maar wil wel een hoopvolle boodschap meegeven. "Als je bij de pakken neer gaat zitten dan heeft niemand er meer zin in. Terwijl als je bij zo'n wandeling het leuk hebt dan voel je je ook meer verantwoordelijk voor het bos. En dan heb je meer het gevoel dat je er iets mee moet."
Van 30 oktober tot 4 november is de Nationale Klimaatweek. De hele week worden er activiteiten in het teken van het klimaat georganiseerd door burgers, gemeentes en bedrijven. In Zeewolde is er zaterdag bij IVN een klimaatweek met allerlei activiteiten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Politiehelikopter cirkelde rondjes boven Batavia Stad voor oefening
LELYSTAD • Wo 11 december • Woensdag 11 decemberDe politie hield woensdagavond een grote oefening bij Batavia Stad. Dat liet een woordvoerder van de politie weten. Er cirkelde een politiehelikopter boven de fashion outlet en er waren veel agenten o...
-
Flevoland zet druk op minister voor oplossing stikstofprobleem bij boeren
FLEVOLAND • Wo 11 december • Woensdag 11 decemberFlevoland en de andere provincies zullen er deze week nogmaals bij de Minister van Landbouw op aandringen dat er sneller een oplossing komt voor de zogeheten PAS-melders. Het voorstel van Wiersma om d...
-
ProRail: Liften van treinstation Almere Poort binnenkort weer te gebruiken
ALMERE • Wo 11 december • Woensdag 11 decemberEén van de liften bij station Almere Poort kan vanaf 20 december weer gebruikt worden. Dat zegt een woordvoerder van ProRail. Eind februari moet ook de tweede lift zijn gerepareerd. Al zeker een jaar...