Het kloppend hart van Creil: Op zoek naar een nieuw leven voor 't Poortershuys

CREIL • Do 26 oktober 2023 | 7:07 • Donderdag 26 oktober 2023 | 7:07

Wat moet er op de plek komen van 't Poortershuys in Creil? Het café-restaurant in het hart van het dorp is sinds mei dicht. Nu is de vraag wat de inwoners van het dorp willen met de plek. Meer dan zestig inwoners van Creil kwamen daarom woensdag langs tijdens een inloopmiddag in de kerk bij het café.

Het café-restaurant 't Poortershuys wordt 'Het hart van Creil' genoemd. Het ligt in het centrum van het dorp en was de ontmoetingsplaats voor jong en oud. Maar eerder dit jaar stopte de uitbater van 't Poortershuys met het café. Onlangs kocht de gemeente de grond en het gebouw en wil nu samen met de inwoners kijken wat een goede invulling is.

"We willen heel graag dat 't Poortershuys terug komt," zegt Sylvia Biesmans van de toneelvereniging De Vriendenkring. Ze geven al sinds 1968 uitvoeringen in het gebouw. Biesmans is met het hele bestuur van de club naar de middag gekomen. Op een formulier vullen ze in wat hun idee is. "We missen het gewoon! We zijn nu dakloos!"

Een jongen hoopt dat 't Poortershuys open blijft. "Een café is de plek voor de jeugd", zegt hij. Een mevrouw vult hem aan: "Erboven zouden eventueel betaalbare appartementen voor de jeugd kunnen komen." Biesmans van de toneelclub ziet dat niet zitten." Er zijn vast nog wel andere plekken te vinden voor jongeren", zegt ze. Het dorpshuis De Binkel zou volgens Biesmans afgebroken kunnen worden. "En dan 't Poortershuys heropenen, want dat is het kloppend hart van Creil."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel