Veel vragen over toekomstige inkomsten en uitgaven van Almere

ALMERE • Vr 20 oktober 2023 | 6:11 • Vrijdag 20 oktober 2023 | 6:11

Politieke partijen in de gemeenteraad van Almere reageren wisselend op de programmabegroting die burgemeester en wethouders twee weken geleden hebben gepresenteerd. De gemeenteraad praat de komende drie weken over de financiële voorstellen die het college doet over het gemeentelijke huishoudboekje van 2024.

Meke Smeulders van D66 vindt het een lastige begroting. Aan de ene kant is de begroting sluitend, zegt Smeulders, "maar er staat nog een bezuinigingsbedrag van 32 miljoen open dat ingevuld moet worden. Dat gaat in december gebeuren. We hadden het liever eerder gezien."

Haar collega Hans van Dijk van de ChristenUnie zegt blij te zijn dat het college er in geslaagd is om een sluitende begroting te presenteren aan de gemeenteraad. "Maar in deze begroting zit echt nog wel een aantal uitdagingen. En die uitdagingen zitten natuurlijk in de jeugdzorg maar ook in woningbouw."

Hoe kan het dat we plotseling aan de bedelstaf zijn geraakt?"

— Marc van Rooij, "50PLUS

De fractie van 50PLUS vindt het een teleurstellende begroting. In plaats van sparen gaat de gemeente geld lenen om groot onderhoud in de stad te plegen, zegt Marc van Rooij. "Dus mijn vraag zal ook zijn hoe kan het dat we plotseling aan de bedelstaf zijn geraakt."

In de programmabegroting stelt het college onder meer voor om de gemeentelijke belastingen met gemiddeld tien procent te verhogen. Ook heeft het college zorgen over de toekomstige financiële situatie van de gemeente Almere. De kosten van de jeugdzorg blijven stijgen en de gemeente heeft geen geld voor nieuwe plannen. Omdat de spaarpot bijna leeg is is de gemeente niet in staat om grote onverwachte tegenvallers op te kunnen vangen. In dat geval zijn bezuinigingen onvermijdelijk.

De gemeente Almere heeft een totale jaarbegroting van 1,2 miljard euro. De komende drie weken praat de gemeenteraad over de voorgestelde inkomsten en uitgaven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel