COA wil af van vluchteling die woning weigerde

LUTTELGEEST • Do 19 oktober 2023 | 19:14 • Donderdag 19 oktober 2023 | 19:14

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wil een vluchteling uit het asielzoekerscentrum in Luttelgeest zetten omdat hij een woning heeft geweigerd. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak.

De 41-jarige man uit Iran kreeg een appartement aangeboden in Woerden, maar hij accepteerde het aanbod niet. Volgens de regels mag het COA een vluchteling dan wegsturen. Daar vroeg de organisatie dan ook donderdag officieel toestemming voor bij de rechter.

De vluchteling woont al negen jaar in Nederland en heeft sinds vijf jaar een tijdelijke verblijfsvergunning. Toch werd er in al die jaren nooit een passende woning voor hem gevonden. Tot april van dit jaar: de man kon een studio in Woerden krijgen met een woon- en slaapkamer van 20 vierkante meter, een aparte badkamer, keuken en hal.

Waarom wil de vluchteling het appartement niet?
De Iraniër vindt de woning echter niet passend. "Ik wil graag een huis met een aparte slaapkamer, om tot rust te kunnen komen door al mijn psychische problemen. Bovendien is deze woning in Woerden, terwijl ik al jaren in Luttelgeest woon en hier al mijn vrienden en kennissen heb."

Het COA vindt dat de studio wel degelijk passend is voor hem. Dat het zo lang duurde allemaal, heeft volgens de advocaat van de asielorganisatie te maken met de krapte op de woningmarkt.

En nu de man ‘ten onrechte’ een plek bezet houdt in het azc moet hij zo snel mogelijk vertrekken, vindt de opvangorganisatie. "De druk op onze opvangcapaciteit is hoog. Er worden nu vaak houtje-touwtje-oplossingen verzonnen en noodopvangplekken gecreëerd om iedereen te kunnen herbergen. Elke opvangplek telt."

Het COA heeft volgens de advocaat geen invloed op de woningen die worden aangeboden. "Wij bemiddelen alleen en zijn afhankelijk van waar de gemeentes mee komen." De Iraniër betwijfelt dat. "Ik zie mensen op het azc die binnen korte tijd een goede woning krijgen. Ik zit hier al negen jaar en krijg niks. Terwijl het enige wat ik vraag, een aparte slaapkamer is. Alsjeblieft, help mij", zei hij tot slot.

De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel