'Camera's op de kotter of niet, de bijvangst gaat gewoon overboord'

URK • Wo 18 oktober 2023 | 6:48 • Woensdag 18 oktober 2023 | 6:48

Urker vissers blijven hun bijvangst gewoon teruggooien in zee, ook als er straks cameratoezicht is aan boord. Dat verwacht Jacob van Urk, voorzitter van VisNed, een organisatie die de belangen behartigt van vissers. Bijvangst teruggooien mag vanwege Europese regels niet. De camera's zijn bedoeld om dat soort overtredingen vast te leggen.

Het Europese Parlement stemde dinsdag in met strengere controles op de visserijsector. Een van de maatregelen die daarbij is aangekondigd gaat over cameratoezicht aan boord van kotters. Inspecteurs zouden dan kunnen zien of de bijvangst overboord wordt gegooid.

In de bijvangst zitten vooral veel kleine vissen. "Die kun je veel beter teruggooien, dan kunnen ze nog groeien", zegt Van Urk. Maar lang niet alle vissen overleven het als ze overboord worden gegooid. "Dat is ook een stukje natuur", legt van Urk uit. "De dode vissen zijn weer voedsel voor bijvoorbeeld krabben."

Geen vertrouwen meer
Is er nog vertrouwen in de EU nu er weer een nieuwe maatregel aankomt? "Dat is er wederzijds niet", is het antwoord van de visser. Toen een meerderheid van de EU-lidstaten voor het verbod van het pulsvissen stemde, was Van Urk in Straatsburg. Vanaf dat moment is ook hij het vertrouwen verloren.

Over eventuele boetes maakt de Urker zich niet al te druk. "Dat zien we dan wel weer". Daarnaast vraagt hij zich af hoe het zit met privacy. "Ik zou niet weten of dat wel mag." Van Urk vraagt zich ook af welke andere beroepsgroep net zo intensief door camera's in de gaten wordt gehouden als de vissers in de toekomst.

'Hopeloos dichtregelen'
Ook de Urker visserijwethouder Nathanaël Middelkoop heeft gereageerd op het camera-besluit. Hij vindt het een onterechte maatregel voor de vissers: "Eigenlijk worden zij met deze maatregel steeds meer in een hoek gedrukt van wantrouwen. Zo van: we gaan jullie in een controlesysteem stoppen. Ik kan daar niet bij. Dit is een voorbeeld van het hopeloos dichtregelen wat mij betreft. Wat niets oplevert in duurzaamheidszin."

Middelkoop wijst daarnaast op de praktische uitvoerbaarheid. Die is er volgens de wethouder niet: "Daarbij is in het Europees Parlement ook eerlijk gezegd dat het maar de vraag is of er genoeg capaciteit is om al die beelden straks te gaan bekijken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel