Verkoop van visafslag Vlissingen aan Visveiling Urk door rechter van tafel geveegd

URK • Di 17 oktober 2023 | 21:09 • Dinsdag 17 oktober 2023 | 21:09

De verkoop van de visveiling in Vlissingen aan Visveiling Urk is voorlopig van de baan. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant dinsdag besloten in een kort geding. Dat was aangespannen door een concurrent van de Urker visafslag. De rechter bepaalde dat de verkoop van de visafslag in Vlissingen nu via een openbare selectieprocedure moet verlopen.

Begin september werd duidelijk dat de Urker visveiling de locatie in Zeeland wilde overnemen van de huidige eigenaren. Dat zijn de gemeenten Vlissingen en Sluis. Die gaven aan dat de Urker directie als enige de garantie had gegeven dat de vestiging in Vlissingen ook echt daar zou blijven.

Concurrent United Fish Auctions (UFA), die momenteel de visafslagen van Scheveningen en Stellendam beheert, spande daarop een kort geding aan.

'Eis om garantie lag nooit op tafel'
UFA was al vanaf 2020 in gesprek met de gemeenten Vlissingen en Sluis om de visveiling in Vlissingen over te nemen. Uiteindelijk staakten deze onderhandelingen eind 2022. Maar de twee gemeenten zouden daarbij UFA nooit de garantie hebben gevraagd de visveiling in Vlissingen fysiek te behouden. De concurrent van de Urker visveiling stelt dat als die eis op tafel was gekomen, ook zij die garantie hadden gegeven.

Volgens de rechter blijkt uit de stukken dat de gemeenten inderdaad nooit aan UFA gevraagd hebben een garantie af te geven. Ook hebben de twee gemeenten nooit laten weten waarom ze UFA eind 2022 niet meer als serieuze gegadigde zagen voor de overname.

Openbare procedure
Dat Vlissingen en Sluis de verkoop aan Visveiling Urk daarna achter de schermen al zo goed als rond hadden, is voor de rechter geen argument. Willen de gemeenten de visveiling in Vlissingen van de hand doen, dan moet dat alsnog via een openbare procedure.

Directeur Riekelt Kramer van de Visveiling Urk ziet die met vertrouwen tegemoet. ''Dat vertrouwen is gebaseerd op de gesprekken die we hebben gevoerd met de beide gemeenten, Vlissingen en Sluis. Er waren maar twee partijen en daar zijn gesprekken mee gevoerd. Op basis daarvan is de keuze op ons gevallen. Dus dat komt goed.''

Vertraging
Kramer erkent dat de uitspraak van de rechter voor vertraging zorgt. ''Je bent zo een half jaar of een jaar verder. En het levert direct problemen op. Het flyshoot-seizoen staat op het punt van beginnen, dat is een bepaalde vorm van vissen. Was de overname nu rondgekomen, dan hadden we meteen in Vlissingen aan de slag gekund. De vissers kunnen hun vangst daar dan meteen verwerken. Dat scheelt tijd en geld. Nu moeten ze hun vangst eerst vanuit Vlissingen naar Urk brengen voor de veiling en dan weer terug naar bijvoorbeeld een afnemer in België. Dat is zonde.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel