Almere en Lelystad willen 90.000 huizen bijbouwen
De provincie Flevoland en gemeenten Lelystad en Almere doen een gezamenlijk voorstel om in de steden de komende jaren 90.000 woningen te bouwen. Daar moet wel tegenover staan dat het Rijk meebetaalt aan voorzieningen, bereikbaarheid, onderwijs en natuur.
Dat staat in een gezamenlijk voorstel 'Duidelijk Anders', dat Provinciale Staten en de gemeenteraden van Almere en Lelystad maandagavond bespreken in Almere. Het voorstel of formeel propositie geheten wordt vervolgens ingediend bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dat is het samenwerkingsverband van provincies en gemeenten in de Randstad.
Hoewel Almere en Lelystad al afspraken met het Rijk hebben gemaakt voor 40.000 huizen erbij, bieden zij nu 90.000 huizen aan. Almere zou er 75.000 moeten bouwen, onder meer in Pampus, terwijl Lelystad 15.000 huizen realiseert in de wijk Warande. Bij elkaar willen de twee steden eenderde van alle benodigde woningen in de MRA-regio bouwen.
Verlanglijst
Daar moet wel wat tegenover staan. De steden moeten geld krijgen om voorzieningen te realiseren, maar ook voor het op peil houden van bestaande stadsdelen. Het onderwijs van mbo tot universitair niveau moet verder worden ontwikkeld. Dat maakt Flevoland aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven, die zich op duurzame bedrijfsterreinen moeten ontwikkelen.
Met 90.000 huizen erbij moeten Almere en Lelystad wel goed bereikbaar blijven. In het voorstel pleiten zij daarom voor aanleg van een volledige IJmeerverbinding naar Amsterdam voor openbaar vervoer, fiets, en auto. Amsterdam is fel tegen een autoweg over het IJmeer.
Ook de A27 en A6 moeten op peil blijven om het verkeer af te handelen. Verder pleiten de gemeenten en de provincie voor de aanleg van de Lelylijn naar het Noorden en de Stichtse Lijn-spoorverbinding richting Utrecht. Ook de natuur moet zich ontwikkelen: de Marker Wadden moeten verder worden uitgebreid.
Voor de overige delen van Flevoland werkt de provincie aan een apart plan. Hierover praten Provinciale Staten woensdag.
Op de troepen vooruit
Met het voorstel loopt Flevoland op de troepen vooruit ten opzichte van de andere zes deelregio’s in de Metropoolregio Amsterdam. Op andere plekken schreven wethouders de afgelopen maanden achter gesloten deuren aan eigen voorstellen. In Flevoland zijn raads- en Statenleden hier al maanden volop bij betrokken.
Daarna zijn ambtenaren van Almere, Lelystad én de provincie aan de slag gegaan om de propositie, het voorstel, op papier te zetten. De vorige twee keer bepaalden nog alleen twee wethouders en een gedeputeerde hoe het verlanglijstje van Flevoland eruit zag. “De nieuwe samenwerking was het zeker waard", zegt Daniëlle van der Raad, VVD-raadslid in Lelystad en voortrekker van deze unieke samenwerking.
"We konden nu van tevoren onze wensen en bedenkingen kenbaar maken. Het grootste pluspunt vind ik nu dat dit betekent dat de democratische legitimiteit van het stuk ligt waar hij hoort, bij de raden en de Staten en niet alleen bij bestuurders. En wat ook belangrijk is, is dat alles in de volle openheid is besproken”, aldus Van der Raad.
Andere onderwerpen die Flevoland in MRA-verband wil oppakken, zijn bijvoorbeeld het opknappen van huizen in oude wijken en de opvang van daklozen, vluchtelingen en arbeidsmigranten. Hoe om te gaan met elektriciteitstekorten en de stikstofproblematiek horen daar ook bij, blijkt uit het pamflet.
Lobbymachine
VVD-raadslid Van der Raad denkt dat Flevoland met ‘Duidelijk anders’ een voorsprong heeft genomen op andere deelregio’s. “De MRA blijft toch ook een lobbymachine. Ik raad andere deelregio’s aan het net zo aan te pakken als wij. Mensen moeten dat natuurlijk wel willen, maar het maakt het verhaal van de regio veel sterker als volksvertegenwoordigers aan de voorkant al meedenken. Kom hier een keer praten, zou ik tegen die politici willen zeggen.”
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Urker jeugd draagt steeds meer traditionele klederdracht: 'Ze steken elkaar aan'
URK • Zo 17 november • Zondag 17 novemberGeen crop tops of spijkerbroeken met gaten maar een originele outfit met zilveren knopen en wollen truien. Waar klederdracht in de rest van Nederland uitsterft is die op Urk nog springlevend. En nu li...
-
Platteland doelwit van georganiseerde misdaad: hoe blijf je alert?
FLEVOLAND • Zo 17 november • Zondag 17 novemberDe buitengebieden in onze provincie zijn 's avonds en in het weekend vaak uitgestorven. Dit maakt de schuren op boerderijen aantrekkelijk voor criminelen. Denk aan diefstal van dure apparatuur of, erg...
-
Urker jongeren veroorzaken overlast na Sinterklaasintocht: 'Waar zijn we mee bezig?'
URK • Zo 17 november • Zondag 17 novemberDe feestelijke Sinterklaasintocht op Urk is zaterdagmiddag overgegaan in een avond vol onrust. Zaterdagavond zorgde een grote groep jeugd verkleed als Zwarte Piet voor veel ophef in het dorp. De jonge...