Jongerenwerkers leggen raadsleden uit wat ze doen: "wij zijn de ouders van de straat"

LELYSTAD • Do 12 oktober 2023 | 6:20 • Donderdag 12 oktober 2023 | 6:20

Jongerenwerkers van Welzijn Lelystad hebben leden van de gemeenteraad bijgepraat over het werk dat ze doen. Geïnteresseerden kregen woensdagavond in MFA Atolplaza een presentatie. Jongerenwerkers gaven een toelichting op het belang van jongerenwerk. Daarnaast gaven twee jongeren zelf een presentatie hoe zij de hulp hebben ervaren die zij kregen.

"Wij zijn de ouders van de straat, we zijn de opvoeders van de straat", legde coördinator jongerenwerk Patrick Smelt uit. Smelt en zijn team maken het eerste contact met jongeren op straat. Ze proberen het vertrouwen van de jongeren te winnen. En vanaf dat moment kunnen zij jongeren helpen met het aanpakken van problemen.

Het tij keren
In de afgelopen decennia is er vooral veel bezuinigd op het jongerenwerk. Maar het tij lijkt te zijn gekeerd. De Rijksoverheid trekt de komende jaren geld uit om 27 gemeenten met probleemwijken voor langere tijd te helpen met het bestrijden van jeugdcriminaliteit. Lelystad is één van die gemeenten. In het programma 'Preventie met Gezag' werken politie, onderwijs en jongerenwerk samen om te voorkomen dat jongeren afglijden naar de criminaliteit.

Jongerenwerker Patrick Smelt is enthousiast. "Wij zijn heel lang weggeweest. Dat merk je ook want we moeten het jongerenwerk echt weer opbouwen in Lelystad. We hebben van de gemeente gehoord dat we iets kunnen uitbreiden. Dus ik mag een nieuw plan gaan schrijven, wat we willen gaan doen in 2024 met meer mensen."

De avond in Atolplaza was georganiseerd naar aanleiding van een serie achtergrondreportages in dagblad Trouw over het jongerenwerk in het algemeen. Meerdere artikelen focusten zich op het werk in Lelystad. Daaruit kwam het beeld naar voren dat het jongerenwerk een belangrijke taak kan vervullen om jongeren in probleemwijken te behoeden voor een carrière in de criminaliteit.

Criminaliteit aantrekkelijk
Lelystad kent een aantal wijken waar gezinnen op het bestaansminimum leven. Voor de jongeren in die families kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor het snelle geld van de criminaliteit. Want de weg naar maatschappelijk succes via scholing en een legale baan is veel moeilijker.

Henk Schraa van de ChristenUnie zegt wijzer te zijn geworden door de informatieavond. "Wij krijgen als raadleden veel rapporten. Met daarin veel cijfers. Maar het laat zich veel beter vangen als jongeren zelf enthousiast vertellen wat zij hebben ervaren bij het jongerenwerk."

Volgens Simone van Slot van Forum voor Democratie is een investering in het jongerenwerk een zinvolle besteding van middelen. "Want we willen een grote stad worden maar we willen geen grootstedelijke problematiek. Het is goed om geld te geven aan het jongerenwerk, want die jongeren verdienen dat ook gewoon."

Extra geld nodig
Ook Meral Aktan van Jong Lelystad is blij met het werk van Welzijn Lelystad. Ze vindt de bezuinigingen op het jongerenwerk uit het verleden onverstandig. "De afgelopen tijd heeft de gemeenteraad ook ingezien dat het jongerenwerk wel degelijk een groot belang dient. En daar moet ook extra geld naartoe."Aktan zegt het toe te juichen als er meer jongerenwerkers in Lelystad kunnen komen. En ze vindt het belangrijk dat Welzijn Lelystad ook de beschikking krijgt over meer fysieke ruimten voor jongeren om naar toe te gaan.

Patrick Smelt van het jongerenwerk is blij met die constatering. "We werkten altijd heel ambulant. Dus liepen heel veel rond op straat en we lieten zien dat we er zijn. Maar het is ook belangrijk dat je iets te bieden hebt. Je wilt een sportruimte, je wilt een lokaal waar jongeren kunnen hangen. Heel zwart-wit: binnen hangen is geen overlast, buiten hangen wel. En hierbinnen kunnen we ook diepere gesprekken met ze aan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel