Scholieren strijden in Lelystad om beste film

LELYSTAD • Ma 9 oktober 2023 | 20:27 • Maandag 9 oktober 2023 | 20:27

Ruim vierhonderd scholieren uit het hele land waren maandag aanwezig bij het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS) in Lelystad. Ze volgden in het Agora Theater en in De Kubus workshops over het maken van films. Waar het vooral om ging, was wie het beste filmpje heeft gemaakt. De winnaars gaan eind december naar het Film Festival in Griekenland.

Zo'n veertig scholen waren vertegenwoordigd bij het NFFS. "Er zijn honderddertig filmpjes ingezonden", zegt directeur Dorée de Kruijk. Dat zijn er volgens haar meer dan voorgaande jaren. Ook het aantal leerlingen dat naar het festival komt neemt toe.

De onderwerpen waar de filmpjes over gaan, lopen uiteen. Zo ging het bijvoorbeeld over doping, de Tweede Wereldoorlog en over de gevolgen van het eten van vlees op het milieu. Dat laatste filmpje is gemaakt door de 15-jarige Twan Wynia uit Emmeloord. Hij zit op het Emelwerda College en heeft het filmpje in zijn eentje gemaakt.

Aardrijkskundeproject
Het filmpje van Twan was in eerste instantie niet bedoeld voor het NFFS. "Ik maakte het voor een aardrijkskundeproject", zegt hij. Scholieren van Porteum in Lelystad hebben een filmpje ingezonden dat ze al klaar hadden liggen, over het lied Copacabana. Hun school had een eigen filmfestival georganiseerd en de scholieren hadden dat gewonnen. "We mochten toen naar Brussel", zegt één van de scholieren. Ze hebben daar een internationaal filmfestival bezocht.

Tijdens het NFFS konden de scholieren meerdere workshops volgen. Zo werden in het Agora en de Kubus acteer- en filmlessen gegeven. Ook konden de scholieren tips en tops krijgen van professionals over hun ingezonden films.

De jury heeft de keus moeten maken uit honderddertig films. Deze films waren verdeeld in vijf categorieën: één minuut, animatie, muziekclip, non-fictie en fictie. Bij elke categorie viel er bij de onderbouw en bovenbouw één winnaar in de prijzen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel