Meeloopdag moet nieuwe leraren trekken

LELYSTAD • Ma 9 oktober 2023 | 15:56 • Maandag 9 oktober 2023 | 15:56

Bij meerdere basisscholen in Lelystad konden geïnteresseerden maandag een kijkje nemen achter de schermen. Vanwege het lerarentekort willen onderwijsinstellingen met een meeloopdag meer mensen interesseren voor een baan in het basisonderwijs.

Op basisschool De Poolster keek Damion Emmer mee. Na een hbo-opleiding tot grafisch ontwerper is hij nu zorgconsulent, maar hij wil switchen van baan. "Ja, het gaf me wel een goede indruk. Een beetje interactie met de kinderen. Ik wil iets doen waarbij ik meer mijn passie volg. En toen deze kans voorbijkwam, dacht ik: die moet ik pakken. Ik ben iemand die zelf heel graag leert. En ik wil graag dat enthousiasme overbrengen op andere kinderen."

Emmer loopt mee met leraar Loe Leplaa, die al ruim 40 jaar voor de klas staat. Hij is blij met de meeloper. "Volgens mij heeft hij goed z'n ogen de kost kunnen geven. Ik zag hem ook actief bij de kinderen meekijken en helpen waar nodig." Volgens hem is het tekort groot. "Het is al jaren zo dat we mensen tekort komen en daardoor niet het werk kunnen doen wat we zouden willen doen."

Twee jaar studeren
Met een zij-instroomtraject kunnen belangstellenden in twee jaar worden klaargestoomd voor het leraarschap. Hiervoor moeten ze wel minimaal een hbo-opleiding hebben afgerond. Emmer heeft er in ieder geval zin in. "Des te leuker je leren kan maken, des te makkelijker is het voor kinderen om de informatie op te nemen."

De meeloopdag 'Kom in de klas' is een samenwerking van de gemeente Lelystad, Stichting Christelijk Primair Onderwijs Lelystad (CAO), Stichting Katholiek Onderwijs (SKO) en Stichting SchOOL.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel