Aanslag op huis in Poort ging om miljoen euro aan coke, bewoners wisten van dreiging

ALMERE • Wo 4 oktober 2023 | 6:22 • Woensdag 4 oktober 2023 | 6:22

Een aanslag die afgelopen augustus plaatsvond op een appartementencomplex in Almere Poort, werd gepleegd vanwege een conflict over een partij cocaïne ter waarde van een miljoen euro. De huurder van de woning zou deze cocaïne gestolen hebben.

Zijn partner, die medehuurster is, wist van de dreiging en verbleef om die reden bewust elders toen begin augustus de aanslag op de flat aan de Noorwegenkade werd gepleegd. De man was wel in de woning aanwezig. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechter in een kort geding over een woninguitzetting.

De Alliantie wilde het stel uit de flat in Poort zetten. Volgens de woningcorporatie heerst er sinds de aanslag in de buurt een groot onveiligheidsgevoel. En mede omdat de man geen openheid geeft over de aanleiding en mogelijke daders van de aanslag, is de dreiging voor de buurt volgens De Alliantie niet verdwenen. De rechtbank heeft daarom dinsdag besloten dat het stel niet terug mag keren en dat zij het appartement eind deze maand moeten ontruimen.

Grote schade aan pand
Door de explosie ontstond in de nacht van 1 op 2 augustus grote schade aan het appartementencomplex. Er waren gescheurde en ontzette muren op meerdere verdiepingen, ingeblazen en ontzette deuren, ingeblazen liftdeuren en beschadigd stucwerk. Vier woningen op dezelfde verdieping liepen dusdanige schade op dat de bewoners elders moesten worden opgevangen. De explosie vond plaats in een periode waarin ook op andere plekken in Almere verdachte ontploffingen waren.

De vrouw heeft tijdens verhoor aan de politie bekend dat zij in de periode voor de explosie elders verbleef en daar twee maal is bezocht door mannen. Die toonden haar een foto van haar partner en vertelden dat ze terug wilden wat er van hen gestolen was. Bij het tweede bezoek werd gesproken over een miljoen euro aan 'stenen'. In de criminele wereld is dat codetaal voor cocaïne. De vrouw heeft aan de politie verteld dat zij deze betekenis kent.

Uit de stukken van de rechtbank blijkt dat de man van het stel de afgelopen vijf jaar is veroordeeld voor verschillende delicten, waaronder poging tot doodslag. Ook is het volgens de politie aannemelijk dat de man zich in het criminele milieu bevindt.

Woning tot eind deze maand gesloten
Vanwege de aanslag en de achtergronden heeft het gemeentebestuur van Almere de woning op 4 augustus voor zes weken gesloten. De vrouw stapte naar de rechter om dit aan te vechten. Zij stelde dat niet kan worden uitgesloten dat de aanslag een vergissing was. Ook vertelde ze vorige maand in de rechtbank dat ze haar relatie met de man verbroken heeft en dat ze daarom geen dreiging voor de buurt meer zou vormen.

Maar volgens De Alliantie blijkt uit een verklaring bij de politie dat de vrouw al in juli op de hoogte was van een dreiging, maar dat zij dit niet heeft gemeld. Daarmee heeft de vrouw zich volgens de woningcorporatie niet gedragen als een goede buur. De rechtbank vindt net als De Alliantie dat de belangen, de veiligheid en rust van andere bewoners boven die van het stel gaan.

Volgens De Alliantie is één huurder in het gebouw vanwege de dreiging inmiddels op zoek naar een andere woning. Een tweede verblijft nog altijd op kosten van de verzekering elders, omdat die bewoner niet terugdurft naar huis.

De gemeente heeft de sluiting van de woning inmiddels verlengd naar 27 oktober. Na die datum moet het stel, danwel de vrouw de woning ontruimen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel