OM eist 5 jaar tegen man die nichtje en buurmeisje zou hebben misbruikt

EMMELOORD • Vr 29 september 2023 | 19:07 • Vrijdag 29 september 2023 | 19:07

Tegen een 55-jarige man uit Emmeloord is vrijdag 5 jaar cel geëist, omdat hij zijn nichtje en een buurmeisje seksueel zou hebben misbruikt. Volgens de officier van justitie gebeurde dat bij zijn nichtje tijdens de logeerpartijtjes die ze regelmatig hielden. Ze was 8 toen het begon, het duurde zo'n vier jaar. Bij het buurmeisje, waar hij wel eens op paste, duurde het minder lang.

Dit meisje was 7 jaar oud toen de man in april 2020 een paar keer aan haar zou hebben gezeten. Haar moeder, met wie de verdachte nota bene wat had gescharreld, deed aangifte tegen hem nadat haar dochter het misbruik bij haar had opgebiecht.

Zijn nichtje praatte er lange tijd niet over. Toen ze in therapie ging, kwamen de herinneringen aan het misbruik weer naar boven, waarna ze het verhaal alsnog uit de doeken deed in een brief aan haar ouders en broers.

In bed slapen
Bij de politie vertelde ze dat ze tussen december 2016 en mei 2021 regelmatig bij haar oom in bed moest slapen tijdens het logeren. En dat hij altijd erbij stond als ze stond te douchen. Hij keek ook vaak porno op zijn iPad en vroeg haar dan of zij dat na kon doen boven in de slaapkamer.

Er zou bovendien een keer wat zijn gebeurd tijdens een bezoekje aan een zwembad in Steenwijk. En zelfs bij het meisje thuis, toen haar ouders er niet waren. "Lariekoek", zei de verdachte in de rechtszaal.

Verdachte ontkent
De man ontkent alle aanklachten en wilde niet al te veel kwijt over de zaak. "Want alles wat ik zeg, wordt toch verkeerd uitgelegd." Hij leek tijdens de rechtszitting vooral heel boos en reageerde regelmatig geïrriteerd op vragen die hem werden gesteld. "Ik zit inmiddels al ruim tien maanden vast voor iets dat ik niet heb gedaan."

"Ergste maanden van mijn leven"
Zijn nichtje, nu 14, vertelde in de rechtszaal wat het vermeende misbruik met haar heeft gedaan. "Ik heb de ergste maanden van mijn leven achter de rug. Ik ben depressief geweest, het lukte me niet om uit bed te komen. Nu ben ik heel gelukkig dat ik er nog ben, al zal ik dit trauma voor altijd met me mee dragen."

Haar vader legde uit dat hij zichzelf vaak heeft afgevraagd of hij dit had kunnen voorkomen. "Mijn broer was kind aan huis bij ons, wij vertrouwden hem. We hebben het echt niet gemerkt", zei hij. "Maar volgens deskundigen kun je dat ook echt niet doorhebben."

"Jij hebt me mijn vrolijke zorgeloze meisje afgepakt"

— moeder van het buurmeisje

Enorme impact
Het misbruik hakte er enorm in bij het gezin. "Vanaf het moment dat ik mijn dochter als baby'tje in de armen kreeg, wilde ik er alles aan doen om haar veilig op te laten groeien. Ik zie nu het verdriet in de ogen van mijn vrouw, mijn zonen zijn boos en machteloos. Als je dit zelf niet hebt meegemaakt, kun je je niet voorstellen wat voor impact zoiets als dit heeft."

Ook de moeder van het buurmeisje, dat nu 10 is, vertelde in haar slachtofferverklaring een aangrijpend verhaal. "Jij hebt me mijn vrolijke zorgeloze meisje afgepakt."

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel