'Uitvoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moet beter'

LELYSTAD • Do 28 september 2023 | 17:33 • Donderdag 28 september 2023 | 17:33

De huidige manier van werken bij de afdeling Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bij de gemeente Lelystad moet op de schop. Dat concludeert onderzoeksbureau Hiemstra & De Vries dat in opdracht van de gemeente een rapport over de Sociale Wijkteams schreef. Deze zijn medeverantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO.

Uit bevindingen van de onderzoekers blijkt dat er bij het oplossen van een zorgvraag te veel overdrachtsmomenten zijn waardoor het proces te lang duurt. Dat komt door de beperkte samenwerking van alle betrokkenen. Ook werken niet alle wijkteams op dezelfde manier. Verder is er een gebrek aan vertrouwen tussen partners onderling en tussen partners en de gemeente. Hierdoor verlopen bij de gemeente Lelystad de WMO-aanvragen en andere zorgvragen moeizaam. Een conclusie in het onderzoeksrapport van Hiemstra & De Vries is dan ook: "De ambitie van de gemeente is niet te realiseren met de huidige Sociale Wijkteams."

"Dat geeft inderdaad te denken en daarom is het goed dat we dit rapport nu hebben", legt wethouder Rinze Broekema uit. "Nu hebben we de nodige aanbevelingen gekregen en daar gaan we graag mee aan de slag in het belang van onze inwoners, zodat deze optimaal kunnen profiteren van de sociale wijkteams."

Veel regelgeving en veel loketten
Een belangrijk kritiekpunt in het rapport is de vele regelgeving en loketten waar een aanvraag langs moet. "Bureaucratie is een hardnekkig monster. Het mooiste zou zijn als alles samenkomt in het wijkteam, of dat daar een goede luchtverkeersleiding zit om de inwoners de weg te wijzen in alle mogelijkheden die er zijn."

De wethouder wil daarom komende maanden in gesprek gaan met de verschillende partners en zorgprofessionals om zo het vertrouwen tussen de partijen te vergroten. Uiterlijk 1 januari 2025 moet er een nieuwe aanpak liggen zodat de zorgaanvragen via de WMO makkelijker en efficiënter behandeld kunnen worden. "We zijn constant in gesprek met die partners. Als het nodig is drink ik elke dag een kop koffie met ze", besluit Broekema.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel