Visafslag wil af van verplichte controle van over land aangevoerde vis

URK • Zo 24 september 2023 | 20:25 • Zondag 24 september 2023 | 20:25

De Urker visafslag worstelt met regels die het Flevolandse vissersdorp bovengemiddeld treffen. Dat komt doordat de Visveiling Urk als enige in Noord-Europa niet direct aan zee ligt. Waar bij andere visafslagen de vangsten direct bij aankomst van een vissersschip worden gecontroleerd, komt de meeste vis die op Urk wordt geveild met vrachtwagens naar de afslag. En dan is een steekproef vaak niet toegestaan.

Dat geldt bijvoorbeeld wanneer vis in de Eemshaven aan wal wordt gebracht. In die haven in het noorden van Groningen is geen plek om steekproeven te doen. Wanneer zo'n partij vis vervolgens op Urk aankomt, moet alle vis uit de bakken met ijs gehaald worden om te worden gewogen en gemeten. "Dit kost veel geld en komt de kwaliteit niet ten goede", vertelt de nieuwe directeur van Visveiling Urk, Riekelt Kramer. Desondanks mag de visveiling in Flevoland zich niet beperken tot steekproeven, terwijl alle andere visveilingen in Europa dat volgens Kramer wel mogen.

Veel extra werk
Nederlandse beroepsvissers zijn verplicht om hun vangsten te laten controleren. Dat gebeurt met behulp van steekproeven door gecertificeerde controleurs en altijd op de plek waar de vis aan land komt. Maar als er geen steekproef in de zeehaven is gedaan, moet dat op Urk dus alsnog. "Dat moet je niet willen met vers gevangen en zorgvuldig gekoelde en bewaarde vis", stelt de directeur van de visveiling.

Urk is ongehoorzaam
Omdat Urk zich oneerlijk behandeld voelt, doet de Visveiling op dit moment alleen steekproeven en worden de per vrachtauto aangevoerde partijen niet meer volledig gecontroleerd. Maar omdat deze werkwijze niet binnen het landelijke systeem valt, krijgt de visafslag soms een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De Visveiling Urk zegt aan alle kanten te proberen de betrokken en verantwoordelijke instanties te overtuigen van de ongelijkheid van de regels. "Wij zijn de enige in Europa die de steekproeven niet mogen doen, omdat we midden in het land liggen. Dat moet echt anders”, aldus directeur Kramer.

Dinsdag besteden we in onze rubriek Na Het Nieuws opnieuw aandacht aan de Urker visveiling. Dan kijken we met de nieuwe directeur naar de toekomst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel