Storm nagebootst bij IJsselmeerdijk om te testen wat beste versterking is

LELYSTAD • Wo 20 september 2023 | 13:24 • Woensdag 20 september 2023 | 13:24

Welk type dijkbekleding werkt het beste bij zware stormen? Dat is de komende anderhalve maand de vraag tijdens proeven op de IJsselmeerdijk bij Lelystad. Maandag wordt een zogenoemde 'golfoverslagsimulator' op de dijk geplaatst om golven op de dijk na te bootsen. Het water daarvoor komt uit het IJsselmeer.

Rijkswaterstaat en Waterschap Zuiderzeeland houden de proeven met oog op toekomstige dijkversterkingen als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Zo voldoet de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en Dronten niet aan de norm. En in totaal moet 200 kilometer dijk in Flevoland worden versterkt, zegt het waterschap.

Om de proeven voor de versterking te kunnen uitvoeren is de dijk tussen de Maximacentrale en Flevokust op meerdere plekken aangepast. Daar zijn vijf verschillende soorten ondergronden neergelegd zoals klei, asfalt en geotextiel (een stuk stof dat water moet tegenhouden). Ook wordt getest met een bestaand stuk dijk.

De 'golfoverslagsimulator'

Het doel is om te kijken welke overgang voor de minste erosie zorgt. Zo hoeven de dijken niet per se te worden verhoogd. De golven slaan over de dijk waarna duidelijk moet worden hoe de overgang het beste op zijn plek blijft.

Water wordt uit het IJsselmeer gepompt en stroomt via buizen naar de golfsimulator bovenop de dijk. Vervolgens kan via een computer een lichte of zware storm worden nagebootst waarna het water over de dijk klotst. De proeven duren tot eind oktober.

Wat is erosie op een dijk?
Hoog buitenwater, harde wind en water kunnen over een dijk slaan en het gras beschadigen. Vervolgens spoelt het water de klei en het onderliggende zand weg. Dat noem je erosie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel